Bursa de Valori de la Bucureşti va marca, în mod simbolic, luni, deschiderea şedinţei de tranzacţionare şi a săptămânii internaţionale a investitorilor (World Investor Week 2020), desfăşurată sub auspiciile IOSCO (International Organization of Securities Commissions).
Nicu Marcu, preşedintele ASF, va fi prezent la Bursa de Valori pentru a da startul şedinţei de tranzacţionare şi pentru a se adresa celor 50 de elevi înscrişi în programul de educaţie financiară FinClub, derulat de ASF. Liceenii vor fi prezenţi online la eveniment şi vor învăţa să facă tranzacţii la Bursă prin intermediul unui program demonstrativ.
La evenimentul de luni vor mai participa şi Radu Hanga, preşedintele BVB şi Adrian Tănase, directorul general al Bursei.
FinClub, limită de participare de 100 de elevi în primul an
Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Naţională a României, Ministerul Finanţelor Publice şi Asociaţia Română a Băncilor au lansat pe 3 august, în parteneriat, programul de educaţie financiară destinat elevilor de liceu pasionaţi de piaţa financiară intitulat FinClub, scrie Agerpres.
Organizat în cadrul Acordului de Colaborare privind Educaţia Financiară, programul FinClub presupune crearea unui club de educaţie financiară a cărei activitate se va desfăşura sub forma unor întâlniri online bilunare, cu scopul cunoaşterii şi aprofundării conceptelor financiare, precizează sursa. În primul an, FinClub va avea o limită de participare de 100 de elevi, la nivel naţional, iar întâlnirile se vor organiza în perioada 1 septembrie 2020 – 1 iunie 2021.
Instruirea elevilor urmează să fie asigurată de lectori, profesori, traineri, reprezentanţi ai pieţelor financiare, reprezentanţi ai diferitelor sectoare economice, persoane cu diferite specializări profesionale, transmite Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Nivelul de de educaţie financiară în rândul românilor trebuie îmbunătăţit
Educaţia financiară ocupă un loc strategic pe agenda instituţiilor semnatare ale Acordului de Colaborare privind Educaţia Financiară.
Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Naţională a României, Ministerul Finanţelor Publice şi Asociaţia Română a Băncilor consideră că sunt necesare acţiuni concertate pentru îmbunătăţirea nivelului de educaţie financiară în rândul românilor printr-un efort coordonat la nivel naţional, care va asigura atingerea principalelor obiective strategice de îmbunătăţire a bunăstării financiare.
Acordul de Colaborare încheiat de cele patru instituţii vizează realizarea de activităţi comune în domeniul educaţiei financiare şi elaborarea Strategiei Naţionale de Educaţie Financiară (SNEF).