Înainte însă de a proclama sfârşitul Europei, este vremea să analizăm ce s-a întâmplat de fapt şi care este impactul deciziei în privinţa schimburilor comerciale ale Marii Britanii, a comerţului internaţional şi ce se întâmplă cu imigranţii din UK, un număr important al acestora fiind cetăţeni români. Observăm însă că nu este încă foarte clar cum se traduce concret această decizie, această ieşire a Marii Britanii din Uniune în urma Referendumului din 23 iunie 2016.
Impactul economic al Brexitului
Înainte de consultarea populară din iunie, mulți economiști estimau un impact imediat și semnificativ asupra economiei Regatului Unit, iar încrederea consumatorilor ar trebui să determine votul în favoarea ieşirii ţării din UE. Acest lucru nu a fost confirmat de cifre până în prezent. Indiferent de măsurile de precauţie ale companiilor atunci când vine vorba despre planificarea viitoare, pentru o naţiune iubitoare de cumpărături vedem destul de mult calm în aceste zile, iar cheltuiala continuă fără mari probleme. Sectorul serviciilor din Marea Britanie a înregistrat o creștere record în luna august. Sectorul, care include totul, de la servicii financiare, până la cafenele și magazine, reprezintă aproximativ 80% din economia Marii Britanii. Încrederea în rândul consumatorilor din Marea Britanie s-a îmbunătățit în luna august, chiar dacă rămâne sub nivelul dinainte de votul din iunie. Iar această încredere se reflectă în tiparele de cheltuieli: consumatorii din Marea Britanie au făcut 168 milioane de achiziții pe card în luna iulie – aceasta a fost mai mare decât în luna iunie și decât media celor șase luni anterioare. Deși inflația a crescut cu 0,6% în luna iulie – în mare parte din cauza prețurilor combustibililor care sunt taxaţi în dolari – Oficiul National de Statistică spune că nu a existat niciun impact evident în urma votului.
Theresa May despre economie… şi imigraţie
Premierul conservator britanic Theresa May vrea să facă din Marea Britanie de după Brexit un lider mondial al liberului schimb şi a precizat că ţara sa este deschisă pentru afaceri. Doamna May a precizat în repetate rânduri că Brexit înseamnă Brexit şi nu va exista un al doilea vot sau vreo încercare de a rămâne în Uniunea Europeană pe uşa din dos.
În ceea ce priveşte imigraţia din UE, premierul britanic şi-a luat angajamentul să o reducă şi precizează că nu va mai fi liberă circulaţie ca în trecut. După învestire, guvernul condus de doamna May caută mijloacele pentru a reduce imigraţia provenind din cele 27 de ţări ale UE, fără însă să piardă accesul la piaţa unică. Potrivit declaţiilor noilor autorităţi britanice, cetăţenii europeni care locuiesc în prezent în Marea Britanie nu vor fi afectaţi de nicio schimbare a statutului lor înainte de ieşirea oficială a ţării din blocul european, după doi ani de negocieri. Toate cifrele privind numărul de persoane care au venit în Regatul Unit înainte de votul pentru Brexit s-au adeverit. În luna martie, în ritm anual, migrația netă – diferența dintre numărul de persoane care vin în Marea Britanie pentru cel puțin un an şi cei care pleacă – a rămas la un nivel record de 327.000 de persoane, în uşoară scădere faţă de anul precedent. Cifrele arată o scădere a numărului de persoane venite din Polonia și din alte șapte țări din Europa de Est – dar care a fost compensată de o creștere a migrației nete din Bulgaria și România, care a atins niveluri record de 60.000 de oameni.
Rata şomajului în Marea Britanie a scăzut între aprilie și iunie, în perioada premergătoare votului, ajungând la 4,9%. Însă este prea devreme să ne pronunţăm în ce priveşte perioada de după referendum, pentru că nu exită încă suficiente date. Însă un studiu recent a sugerat că piața locurilor de muncă a suferit o încetinire dramatică în luna iulie, cu rata angajărilor permanente scăzând la niveluri care nu au mai văzut de la recesiunea din 2009. Totuşi, atunci când este vorba despre companii, cifrele sunt amestecate.
Mesaje optimiste pentru români
Marea Britanie dă asigurări că va rămâne o ţară deschisă şi după ieşirea din Uniunea Europeană, deci rămâne un partener pentru România în foarte multe contexte, iar Parteneriatul strategic cu ţara noastră va continua. Premierul britanic, doamna Theresa May spune în mod clar că vrea ca drepturile cetăţenilor din Uniunea Europeană, inclusiv cei din România care locuiesc în Marea Britanie, să fie respectate şi în viitor şi că unica situaţie în care acest lucru nu o să fie posibil este dacă o altă ţară din UE nu dă aceleaşi drepturi pentru cetăţenii britanici rezidenţi.
Autorităţile de la Londra spun că românii fac lucruri importante în Marea Britanie, dar nesiguranţa în care trăiesc conaţionalii noştri în Regatul Unit este evidentă. De altfel, idea întregului Brexit este dată în parte de repulsia britanicilor faţă de imigranţi. Până când vor exista măsuri clare şi perspective certe după Brexit, sentimentul de siguranţă va crea noi şi noi animozităţi.