,,La data de 30 iunie, din totalul capitalului social al societatilor din portofoliul APAPS cuprinse in programul PSAL I, 77,1% a fost deja privatizat, 1% se afla in procedura de privatizare, 11,98% au fost scoase la vinzare fara ca procesul sa fie finalizat, in timp ce restul (9,8%) vor fi lansate la privatizare pina la sfirsitul anului,,, se arata intr-un comunicat al institutiei. Valoarea capitalului social al unitatilor din PSAL I, privatizate in perioada mentionata, este de aproximativ 400 de milioane de dolari, mentioneaza APAPS. Comunicatul precizeaza ca procesul de privatizare a acestor societati a determinat mentinerea a 93% din locurile de munca existente inainte de privatizare. Astfel, dintr-un total de 80.048 locuri de munca, 74.430 au fost consolidate prin privatizare. Referitor la programul PSAL II, APAPS precizeaza ca Guvernul a aprobat, in luna iulie, strategiile de privatizare a societatilor cu capital majoritar de stat incluse in cadrul acestuia si a mandatat APAPS sa aplice respectivele strategii. ,,Ca urmare, in data de 18 iulie, APAPS a publicat lista in care sint cuprinse 20 de societati comerciale ce vor fi oferite la privatizare in perioada urmatoare,,, se mai arata in comunicat.
Declaratia saptamanii
Presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI) a indicat ca Pactul de Stabilitate si de Dezvoltare al Uniunii Europene ar trebui sa acorde mai multa atentie naturii cheltuielilor guvernamentale care au ca rezultat deficitele bugetare, informeaza Reuters. ,,Autorii pactului nu au luat suficient in calcul calitatea cheltuielilor,,, a declarat Philippe Maystadt, fost ministru belgian al Finantelor, cotidianului financiar De Financieel-Economische Tijd. El a apreciat ca ar fi preferabil sa se inregistreze un deficit bugetar de 2% din PIB in urma unor cheltuieli de promovare a investitiilor decit un deficit de 0,5% din PIB ca rezultat al unor cheltuieli exclusiv de consum. De asemenea, Maystadt a afirmat ca propunerile de investitii in programe de lucrari publice in Uniunea Europeana isi vor produce impactul asupra economiei UE dupa multi ani.
Investitia saptamanii
Lucrarile de modernizare a celui de-al patrulea grup al hidrocentralei Portile de Fier I, investitie cu o valoare totala de aproximativ 30 de milioane de dolari, s-au incheiat saptamana trecuta, iar compania Hidroelectrica a inceput probele de punere in functiune. Puterea instalata a grupului a crescut, in urma modernizarii, de la 178 MW la 194,5 MW. Durata de functionare a grupului a crescut, totodata, cu aproximativ 30 de ani. Toate echipamentele grupului – turbina, generatorul, componenta de automatizare – au fost fie inlocuite, fie modernizate. Programul de retehnologizare a hidrocentralei Portile de Fier I va fi finalizat pina la jumatatea anului 2005 si va costa circa 180 de milioane de franci elvetieni. Proiectul vizeaza cresterea capacitatii instalate a grupurilor energetice si a sigurantei in exploatare. Cele sase grupuri au ajuns la limita de functionare garantata de producator.
Tariful saptamanii
Tarifele la serviciile de telefonie fixa din Romania exprimate in euro sint printre cele mai scazute in randul tarilor candidate la Uniunea Europeana. Daca insa tariful se raporteaza la puterea de cumparare, Romania are unele dintre cele mai mari tarife. Acestea sunt concluziile celui mai recent raport al Comisiei Europene. Studiul este realizat semestrial in perioada 2002-2003 de firma de cercetare IBM Business Consulting Services si a ajuns la cea de-a treia editie.Statisticile plaseaza Romania pe locul al noualea din 13, functie de tariful pentru o convorbire locala cu o durata de trei minute, estimat la 9,3 eurocenti, media in UE fiind de 14 eurocenti. In schimb, luind in considerare paritatea puterii de cumparare, Romania urca pina pe locul al saselea, cu un tarif de 26 de eurocenti pentru trei minute de convorbire locala pe telefonul fix, fata de 14,5 eurocenti – nivelul mediu in UE.
Parteneriatul saptamanii
Compania americana Stuart este interesata de stabilirea unui parteneriat cu societatea Sere Codlea SA Brasov, iar in acest sens o delegatie a firmei a sosit in Romania pentru a se informa asupra facilitatilor de productie. Reprezentantii companiei au vizitat saptamana trecuta serele de la Codlea, amplasate pe o suprafata de 60 de hectare, remarcand performantele din domeniul legumiculturii, inregistrate de societate. Compania aplica tehnologii moderne de productie. Sere Codlea a fost privatizata in anul 2000, iar in numai doi ani si-a dublat cifra de afaceri, de la 68 de miliarde de lei la 170 de miliarde de lei, producind circa 40 de milioane de fire de flori pe an si peste 20.000 de tone de legume in cimp deschis, respectiv 2.000 de tone in sere. Societatea intentioneaza sa investeasca trei milioane de dolari pentru obtinerea certificarii pentru produse ecologice.