Semne de întrebare privind moartea lui Evgheni Prigojin

Dacă aparatul de propagandă al Rusiei a părut surprins de revolta lui Evgheni Prigojin, reacția la moartea acestuia într-un accident de avion a fost mult mai disciplinată. Un exemplu este Margarita Simonyan, redactorul-șef al postului de televiziune de stat RT, care în mod normal este foarte deschisă.

În timp ce trupele Wagner ale lui Prigojin mărșăluiau spre Moscova la sfârșitul lunii iunie, conturile ei de pe rețelele de socializare au fost tăcute. Abia câteva zile mai târziu, după ce calmul a fost restabilit, a reapărut, spunând că s-a detoxificat digital în timp ce se afla într-o excursie pe râul Volga.

Dar miercuri seară, când a apărut vestea că un avion care se pare că îl transporta pe Prigojin s-a prăbușit la sol, reacția ei a fost rapidă.

„Printre versiunile care se discută se numără și aceea că este un fals”, a scris ea pe Telegram. „Dar eu, personal, înclin spre cea mai evidentă”.

Narațiunea este clară în întregul aparat de stat rus. Prăbușirea este probabil o chestiune tehnică și Prigojin este, într-adevăr, mort. Nu este nimic spectaculos de văzut aici.

A fost nevoie de mai puțin de două ore după ce avionul a dispărut de pe radare pentru ca agenția federală de aviație a Rusiei să confirme prăbușirea și să anunțe că liderul mercenarilor se afla printre cei aflați la bord.

Canalul de Telegram GreyZone, legat de Wagner, a fost primul care a raportat însă că un al doilea avion aparținând lui Prigojin era intact și se învârtea deasupra Moscovei, aterizând în cele din urmă pe aeroportul Vnukovo, alimentând suspiciunea că Prigojin ar fi putut fi în viață.

„Un avion incendiat oferă o oportunitate potrivită pentru a dispărea pentru totdeauna, unul dintre multele pașapoarte de rezervă la îndemână. Nu există oase pe care să le culeagă corbii, oasele reduse la cenușă, urma s-a răcit”, a scris miercuri analistul politic independent Ekaterina Schulmann într-o postare pe Facebook.

Și-a înscenat, de fapt, moartea?

Prigojin este un iubitor al teatrului și un maestru al șiretlicurilor și înșelăciunilor în stil Houdini. El a oferit nenumărate motive pentru a suspecta o ultimă răsturnare de situație. În octombrie 2019, s-a raportat că liderul de război s-ar fi aflat într-un avion care s-a prăbușit în Republica Democrată Congo.

Fără niciun semn de viață din partea lui Prigojin însuși, agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a fost lăsată să dezmintă informațiile, citând o persoană apropiată acestuia care a declarat că se afla în Rusia în momentul prăbușirii, nu în Africa, și că a fost „foarte surprins, de faptul că este considerat mort”.

Singura certitudine când vine vorba de Prigozhin este că nu ar fi peste puterile lui să-și însceneze moartea.

„Se potrivește stilului său”, a declarat miercuri Christo Grozev, jurnalist al site-ului de investigații Bellingcat, pentru canalul de YouTube Popular Politics, administrat de aliații liderului opoziției încarcerat Alexei Navalny.

Grozev nu a fost singurul care a ridicat întrebări.

„Înțeleg că Rusia susține că Prigozhin a murit”, a declarat pentru Politico Krisjanis Karins, prim-ministrul leton demisionar. „Voi lăsa faptele să stabilească de la sine … Fie a fost ucis, fie nu a fost ucis”.

Atacul, ordonat de Vladimir Putin

În plus, nu ajută faptul că există încă versiuni diferite cu privire la cauza accidentului. Potrivit unor analiști militari independenți și majorității celor care postează pe rețelele de socializare legate de Wagner, avionul a fost doborât de apărarea aeriană rusă. Alții au sugerat însă că de vină ar fi fost o explozie la bordul avionului.

Printre criticii Kremlinului există foarte puține îndoieli că un atac asupra lui Prigojin nu putea fi ordonat, sau cel puțin aprobat, decât de Vladimir Putin personal și că este un act de răzbunare.

„Establishmentul rus este acum convins că nu există nicio modalitate de a rămâne în siguranță dacă se acționează împotriva lui Putin”, a scris Abbas Gallyamov, un fost redactor de discursuri de la Kremlin. „Putin este încă suficient de puternic și capabil să pună în aplicare răzbunarea sa”.

Chiar și cele mai prietenoase publicații cu Putin nu au putut nega faptul că acest incident nu este o poveste care va dispărea prea rapid.

Într-un interviu acordat tabloidului pro-Kremlin Moskovsky Komsomolets, Evgheni Minchenko, un important consultant politic apropiat Kremlinului, a comparat misterul din jurul morții lui Prigojin cu cel al fostului președinte american John F. Kennedy.

„După toate probabilitățile, aceasta va fi una dintre acele morți care vor rămâne mereu nerezolvate”, a spus el. „S-ar putea să nu existe niciodată o versiune finală care să fie acceptată de toată lumea.”