După ce armata de mercenari a lui Evgheni Prigojin și-a oprit înaintarea spre Moscova, Kremlinul este hotărât să preia controlul deplin al imperiului global construit de cunoscutul antreprenor militar.
Pentru a da asigurări în zonele în care operează grupul, inclusiv în câteva țări africane, liderul rus, președintele Vladimir Putin, și-a desfășurat imediat oamenii, cu un mesaj simplu, dar important, că, deși grupul Wagner va continua să lupte, nu va mai fi sub comanda lui Prigojin.
Vladimir Putin vrea să-l înlăture pe Evgheni Prigojin
De asemenea, ministrul adjunct de externe al Rusiei a zburat la Damasc pentru a transmite personal un mesaj președintelui sirian Bashar al-Assad că forțele Grupului Wagner nu vor mai opera acolo în mod independent.
Recentele acte de rebeliune ale grupului de mercenari Wagner din Ucraina împotriva Rusiei au continuat să genereze îngrijorări în Africa, în special în țările, unde liderii au apelat anterior la grup pentru a contribui la consolidarea rămânerii lor la putere.
Se crede că rebeliunea eșuată a adus neliniște în multe părți ale Africii, unde unii dintre liderii, care anterior apelaseră la grupul Wagner, se confruntă acum cu posibilitatea ca organizația paramilitară privată să fie slăbită sau chiar desființată.
The Wall Street Journal a raportat că înalți oficiali ai ministerului rus de externe i-au telefonat președintelui Republicii Centrafricane, printre ale cărui gărzi de corp personale se numără mercenari wagnerieni, oferindu-i asigurări că criza de sâmbăta trecută nu va deraia expansiunea Rusiei în Africa. Avioane guvernamentale de la Ministerul rus pentru Situații de Urgență au făcut naveta din Siria în Mali, un alt avanpost extern cheie al lui Wagner.
Rusia, care ani de zile a negat orice asociere cu Wagner, pare să încerce să preia rețeaua de mercenari gestionată de Prigojin și de locotenenții săi. După revolta eșuată de sâmbătă, nu este clar cât de mult poate sau cât de repede.
„Wagner a ajutat Rusia să își construiască influența, iar guvernul este reticent să renunțe la ea”, a declarat Peter Pham, fost trimis special pentru regiunea Sahel din Africa de Vest. „Wagner a oferit statului negarea. Întrebarea este dacă poate gestiona complexitatea sa și dacă poate face față unei examinări suplimentare”, a adăugat el.
Wagner menține influența Rusiei
Cu costuri minime, Wagner a ajutat Kremlinul să acumuleze influență internațională și să încaseze venituri, gestionate de compania holding a lui Prigojin, Concord, și de o rețea de companii fantomă care au ajutat la direcționarea fondurilor către Kremlin, potrivit oficialilor occidentali și documentelor consultate de Wall Street Journal.
Companiile Wagner generează sute de milioane de dolari pe an în Africa, o sursă crucială de finanțare atât pentru a menține influența Rusiei pe continent, cât și pentru a finanța operațiunile din Ucraina, au declarat oficiali occidentali pentru mediul de informare.
Timp de ani de zile, Grupul Wagner a lucrat ca forță de securitate pentru regimurile autocratice din Orientul Mijlociu și Africa și, mai recent, a intrat pe vârfuri în America Latină și Caraibe. Incluzând Ucraina și Rusia, Wagner are peste 30.000 de angajați.
Mercenarii lui Wagner, susținuți de strategi politici, finanțiști și geologi pentru a prospecta resurse minerale, s-au înrădăcinat în Mali, Siria și Republica Centrafricană.
Grupul a oferit ajutor în reprimarea protestelor antiguvernamentale din Venezuela și Sudan.
Asociații lui Prigojin plănuiseră o călătorie secretă în Haiti, încă din februarie, pentru a-și oferi serviciile guvernului, care se luptă pentru a păstra controlul asupra orașului Port au Prince, potrivit unor documente militare americane clasificate, care au fost scurse pe grupul de chat Discord, un grup de jocuri video.
Aproximativ 6.000 de membri ai personalului Wagner desfășoară activități variate în afara Rusiei și Ucrainei – de la protejarea minelor și a politicienilor din Republica Centrafricană, al cărei război civil datează de un deceniu, până la apărarea puțurilor de petrol și a teritoriilor deținute de guvern în Siria.
În Mali, luptătorii Wagner, susținuți de avioane de vânătoare și elicoptere de fabricație rusească, se desfășoară alături de soldații malieni în satele sahariene care cad sub influența islamiștilor.
Soarta operațiunilor Wagner depinde acum de capacitatea Kremlinului de a-l marginaliza simultan pe Prigojin și de a menține imperiul pe care acesta l-a construit pe trei continente.