Evită să mănânci masa de seară! Avertismentul medicului Vlad Ciurea

cină

SURSA FOTO: Dreamstime

Cu toții ar trebui să evităm masa de seară, spune renumitul neurochirurg Vlad Ciurea. Acesta a explicat motivul pentru care ar trebui să facem acest lucru.

Evită să mănânci masa de seară!

În cadrul unui interviu exclusiv pentru emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, renumitul neurochirurg, prof. dr. Vlad Ciurea, a subliniat importanța unui stil de viață sănătos. El a oferit sfaturi utile pentru menținerea unei bune stări de sănătate.

Unul dintre obiceiurile pe care prof. dr. Vlad Ciurea recomandă oamenilor să îl evite este consumul mesei de seară.

Cu o metaforă inspirată din proverbul chinezesc, medicul susține că masa de dimineață ar trebui să fie consumată de fiecare individ, masa de prânz să fie împărțită cu cineva, iar masa de seară să fie trimisă „dușmanului”.

”Masa de seară trebuie să o trimitem dușmanului. Este un proverb chinezesc, masa de dimineață să o mănânci tu, masa de prânz obligatoriu o împarți cu cineva iar masa de seară o trimiți dușmanului”, spune acesta.

Masa de seară se depune în organism

Argumentând că tot ce se consumă seara se depune în organism, prof. dr. Vlad Ciurea avertizează asupra consecințelor negative ale acestei obiceiuri. De altfel, subliniază importanța adoptării unui stil alimentar ușor.

”Pentru că tot ceea ce se mănâncă seara se depune. Și atunci se depune pe organism și încărcăm organismul! Este foarte ușor de spus, dar foarte greu de făcut.

Și eu sunt puțin supraponderal, deci toți suferim, pentru că suntem într-o situație în care avem o societate care este foarte statică. Nu avem timp de alte lucruri. Când ajungem la domiciliu, suntem așa de obosiți încât nu ne mai vine decât să mâncăm ceva și să ne culcăm. Este total greșit”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea.

SURSA FOTO: Dreamstime

Recomandări pentru un stil de viață sănătos

Medicul, cunoscut pentru susținerea unui stil de viață sănătos, subliniază că:

  • aerul curat
  • mișcarea fizică sunt esențiale pentru menținerea sănătății

În contextul unei societăți tot mai sedentare și predispuse la obezitate, prof. dr. Vlad Ciurea încurajează:

  • adoptarea unei alimentații ușoare
  • renunțarea la obiceiurile nesănătoase
  • acordarea atenției cuvenite mișcării fizice

”În primul rând vorbim de aerul cât mai curat, mișcarea fizică. Dacă observați, în ultimul timp nu ne mișcăm, am devenit o societate obeză și de asta trebuie să avem o alimentație cât mai ușor posibilă. Alimentația, nu trebuie să ținem posturi multe. Alimentație cât mai ușoară”, mai spune medicul.

Mâncatul la ore fixe, benefic pentru corp

Aceasta reprezintă rezultatul unui recent studiu publicat în revista Nutrients. O echipă de cercetători a examinat datele disponibile din diverse studii anterioare care au implicat participanți supraponderali, cu scopul de a investiga potențialele avantaje ale postului intermitent în comparație cu dietele tradiționale.

Cercetătorii au constatat că adoptarea obiceiului de a mânca la ore specifice a condus la „reducții semnificativ mai mari ale greutății corporale”. Comparația a fost cu restricția calorică.

Intermittent Fasting, care poate implica consumul alimentelor în anumite intervale de timp sau chiar abstinența de la alimente pentru câteva zile pe săptămână, a fost examinat în mod deosebit în cadrul programului zilnic.

Rezultatele au indicat că cei care au început să mănânce mai devreme, adică înainte de ora 11 a.m. și-au încheiat fereastra de alimentație mai devreme. Astfel,  au înregistrat o pierdere în greutate puțin mai semnificativă.

Cu toate acestea, orice formă de programare a alimentației s-a dovedit mai eficientă față de reducerea caloriilor.