Rusia dă lovitura de grație Occidentului! Anunțul momentului despre este economia țării și rublă. Recent, moneda Rusiei a fost considerată cea mai puternică din lume. Rusia a înregistrat și un excedent comercial record, potrivit unei analize publicate pe site-ul Forumului Economic Mondial.

Rusia își dedolarizase deja economia

Oricine vrea un cheeseburger dublu poate merge la restaurantul „Tasty & that’s it”, care a luat locul americanilor de la McDonald’s. Un preț mai ridicat al țițeiului a amortizat clar loviturile primite de al treilea producător de petrol din lume. Rusia își dedolarizase deja economia într-un mod care să o protejeze împotriva unei economii globale dominate de dolar, în timp ce măsurile de urgență, precum interzicerea trimiterii de bani în străinătate, au susținut rubla.

Dorința unor țări de a continua să cumpere energie rusească a fost invocată și pentru atenuarea sancțiunilor. Importurile de petrol ale Chinei din Rusia au atins un nivel record în mai. India a atins un nou maxim, luna trecută.

Impactul deplin al acestor arme economice ale Occidentului probabil că nu a fost încă resimțit. Germania, în mod tradițional unul dintre cei mai mari importatori de cărbune rusesc, a declarat că va renunța la el luna viitoare.

UE își propune să elimine treptat petrolul rusesc importat pe mare până la sfârșitul acestui an, la fel și Marea Britanie. SUA au interzis recent aurul rusesc, al doilea cel mai valoros export după energie, iar UE îi va urma exemplul.

Producția economică generală a Rusiei este de așteptat să se contracte brusc

Este de așteptat ca excedentul comercial al Rusiei să crească în continuare, în paralel cu scăderea importurilor, deoarece sancțiunile fac mai dificilă cumpărarea de bunuri occidentale.

Un expert a comparat situația actuală cu blocada impusă Germaniei naziste de acum aproximativ opt decenii, care a determinat țara să compenseze importurile de altădată prin jefuirea teritoriilor ocupate, inclusiv a Ucrainei.

Pe termen mai lung, rezistența rublei poate să nu fie sustenabilă. Iar producția economică generală a Rusiei este de așteptat să se contracte brusc în acest an.

Evitarea unui „atac de cord” economic

În timp ce multe țări vor să trimită un mesaj Rusiei cu sancțiuni dure, acestea încă depind de gazele naturale ale Rusiei. Până acum, eforturile de a construi noi terminale de gaze și parcuri eoliene pentru a înlocui aprovizionarea cu energie din Rusia au întâmpinat obstacole, inclusiv bombe neexplodate rămase din al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, evaluarea rezistenței economiei Rusiei poate fi dificilă, nu în ultimul rând pentru că accesul public la statisticile economice ale guvernului, cum ar fi datele comerciale, a fost blocat.

Indicatorii pentru țările care aplică sancțiuni Rusiei pot fi mai accesibili, dar nu neapărat clari. SUA par să se afle într-un fel de recesiune, iar UE se așteaptă să înregistreze o încetinire bruscă a creșterii PIB – de la 5,4% anul trecut, la 2,3% până anul viitor.

Un oficial din industria chimică germană a avertizat că o întrerupere completă a aprovizionării cu gaze rusești ar putea declanșa un „atac de cord” pentru economia Germaniei. Un studiu a estimat că sancțiunile impuse Rusiei ar putea reduce la jumătate creșterea economică proiectată pentru Regatul Unit în acest an. În SUA, sancțiunile contribuie la creșterea costului vieții, care poate avea implicații politice.

Fiecare parte este angajată într-un soi de luptă cu cocoși

Prin urmare, fiecare parte este angajată într-un soi de luptă cu cocoși. Statele aliate continuă să apese pe pedala accelerației sancțiunilor, în speranța că vor pune capăt războiului într-un mod satisfăcător, în timp ce Rusia accelerează și ea cu contramăsurile pe care le are la dispoziție. Între timp, mulți oameni vor suferi.

Rata inflației din Rusia este de așteptat să depășească 20% în acest an, crescând costurile cu alimentele și produsele esențiale, pe măsură ce salariile reale și veniturile reale scad.