Renumitul neurochirurg Vlad Ciurea atrage atenția asupra unei băuturi pe care trebuie să o evităm pe caniculă. Poate fi periculoasă pentru sănătate.
În zilele călduroase de vară, consumul de alcool poate deveni foarte periculos pentru sănătate, chiar și în cantități mici. Prof. dr. Vlad Ciurea, un renumit neurochirurg, subliniază riscurile asociate consumului de alcool în perioadele cu temperaturi ridicate.
Vlad Ciurea, despre efectele combinației alcool-căldură
Alcoolul, chiar și în cantități mici, în combinație cu căldura excesivă, poate provoca imprevizibilitate și lipsa de coordonare. Acest lucru poate duce la accidente, cum ar fi căderi și alunecări. Dr. Ciurea avertizează că a observat multe accidente, inclusiv căderi în piscină, care au fost cauzate de consumul de alcool în astfel de condiții.
„Cantități mici de alcool, în asociere cu căldura excesivă, ne fac să fim imprevizibili. Să facem mișcări greșite, să cădem, ceea ce este foarte simplu, să aluneci și să cazi. Am văzut căderi în piscină, accidentale, neintenționate. Ori o cantitate mică de alcool poate să fie periculoasă”, spune Ciurea la Antena 3 CNN.
Ce ne recomandă renumitul neurochirurg să bem pe caniculă
Vlad Ciurea recomandă evitarea alcoolului greu și tăriei în zilele caniculare, deoarece acestea pot afecta deciziile cerebrale, ducând la comportamente periculoase, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului.
„Aveți voie o sticlă de bere rece în perioada de caniculă. Ne hidratează. Aveți voie limonadă, aveți voie un alcool foarte ușor. Alcoolul greu, alcoolul tare, alcoolul cu multe grade este periculos pentru că influențează decizia cerebrală”, mai spune doctorul Ciurea.
Efectele alcoolului asupra sănătății cerebrale
Alcoolul nu este periculos doar pe timp de caniculă, ci oricând este consumat fără măsură. Dr. Ciurea explică că alcoolul distruge neuronii și poate duce la atrofie cerebrală. Mulți pacienți vin la el speriați de diagnosticul de atrofie cerebrală, care este adesea legat de consumul excesiv de alcool.
„Alcoolul distruge neuronii. Sunt persoane care vin foarte speriate și spun că le-a apărut atrofie cerebrală. Cum pot eu, în acel moment, să le spun că au băut alcool? Foarte vag încep să îi întreb dacă au mai consumat, din când în când, alcool, și atunci ei recunosc”, a explicat dr. Ciurea.
Vlad Ciurea subliniază importanța limitării consumului de alcool la niveluri moderate, care să aducă plăcere fără a afecta sănătatea.
„Trebuie să ne limităm, limite fiziologice. Atât cât să ne facă plăcere, nu mai mult, să rămână numai la nivel de plăcere, nu la nivel de sațietate”, a mai spus medicul neurochirurg.