Dacă nu știați, anumite plante de interior pot contribui la umiditatea ridicată dintr-o casă. Cele mai cunoscute sunt arborele de jad, palmierul Areca, feriga Boston, iedera englezeasă, crinul păcii și filodendronii. Deși aceste plante de apartament sunt apreciate pentru frumusețea lor și calitățile de purificare a aerului, pot crește nivelul de umiditate din casă. Consecinețele sunt creșterea și dezvoltarea mucegaiului, apariția unor afecțiuni respiratorii și disconfort general.
Plante de interior? Cum contribuie plantele tale la umiditatea din casă
Plante de interior! Pe lângă livrarea oxigenului, plantele de apartament elimină substanțele chimice nocive din aerul interior. Unele dintre plante ajută la refacerea umidității în aer. Altele, în schimb, cresc umiditatea, punându-ne sănătatea în pericol. HouseDigest explică ce ar trebui să evitați aceste plante de apartament dacă vreți să aveți un mediu interior uscat și confortabil.
Plantele eliberează umiditate în aer printr-un proces cunoscut sub numele de transpirație. În timpul transpirației, plantele eliberează vapori de apă prin porii minusculi din frunze. Transpirația este crucială pentru sănătatea plantelor și le permite să absoarbă dioxidul de carbon din atmosferă. Cu toate acestea, anumite plante de interior, cum sunt cele amintite mai sus, au o rată de transpirație ridicată. Asta înseamnă că sunt prolifice în eliberarea vaporilor de apă, făcându-le mai puțin potrivite pentru o casă în care nu vrem să fie umiditate. Așa cum s-a menționat, aceste plante, care ar trebui evitate, sunt arborele de jad, palmierul Areca, feriga Boston, iedera englezeasă, crinul păcii și filodendronii.
Plantele cu umiditate ridicată au anumite caracteristici
Plantele cu umiditate ridicată au anumite caracteristici, cum ar fi frunze late și subțiri, cu o suprafață mare, ca în cazul filodendronilor. Suprafața mai mare permite evaporarea unei cantități mai mari de apă, crescând nivelul de umiditate în imediata apropiere a plantei. În schimb, multe plante cu umiditate ridicată, cum ar fi crinii păcii, monstera, feriga și filodendronii, provin din regiuni tropicale, unde nivelul de umiditate este în mod natural ridicat.
Prosperă în medii cu umiditate constantă, așa că au dezvoltat trăsături care le permit să rețină apa și să transpire pentru a crea un microclimat în jurul lor. Aceste plante preferă umbra, deoarece, în sălbăticie, se dezvoltă în zona umbrită a pădurilor, unde primesc lumina soarelui filtrată. Această preferință pentru condiții de lumină scăzută este adesea un semn al adaptării lor la medii cu umiditate ridicată, unde lumina directă a soarelui este redusă.
Modalități de a gestiona umiditatea interioară
Dacă vreți să vă bucurați de plantele de apartament fără a vă transforma casa într-o junglă umedă, există strategii recomandate de specialiști. Este indicat să folosiți ventilatoare și să deschideți cât mai des ferestrele pentru a îmbunătăți circulația aerului și a ajuta la reducerea nivelului de umiditate, mai ales în lunile calde. Investiția într-un dezumidificator poate fi, de asemenea, o bună strategie pentru gestionarea nivelurilor de umiditate din casă.
De asemenea, puteți opta pentru plante de apartament care eliberează mai puțină umiditate, cum ar fi plantele epifite (de exemplu, orhidee) sau cactuși, care pot ajuta la menținerea unui mediu interior mai uscat. Dacă aveți deja plante de apartament cu umiditate ridicată, schimbați-le periodic cu plante cu umiditate scăzută. Mutați-le în pe balcoane sau terase, unde pot prospera fără să influențeze umiditatea din casă.