Un specialist în neuroștiință a dezvăluit obiceiurile care trebuie evitate pentru a ajuta creierul să funcționeze cât mai mult și cât mai bine posibil. Emily McDonald și-a împărtășit sfaturile într-un videoclip recent, postat pe TikTok, iar New York Post le-a preluat.
Specialista în neuroștiință vine cu trei sfaturi, pe care ea însăși le urmează, pentru a-și proteja creierul. Cel mai dificil de respectat, recunoaște ea însăși, este evittarea derulării telefonului imediat ce ne-am trezit. Când ne sculăm din somn, creierul trece de la undele cerebrale „theta la cele alfa”. În esență, a avertizat McDonald, „acest lucru înseamnă că subconștientul nostru este într-o stare mai programabilă”.
Dimineața, creierul este „ușor influențabil”
Potrivit expertei, creierul este „ușor influențabil” în acel moment și asta are un impact mai mare asupra stării noastre de spirit din timpul zilei. „Și ne dă peste cap dopamina” – hormonul din creier care caută recompense – „pentru tot restul zilei, astfel încât continuăm să ne verificăm telefonul permanent”, explică ea. „Practic, astfel se creează o poftă de a pune mâna pe telefon”, subliniază ea. „Mulți oameni citesc lucruri stresante, care îi fac să devină anxioși și stresați.
Încercați să nu vă uitați la telefon cel puțin 20- 30 de minute după trezire
Ceea ce înmagazinezi în minte este crucial”, spune ea. În schimb, McDonald recomandă ca atunci când ne trezim să ascultăm muzică relaxantă. „Am activat modul de repaus”, a spus ea. „Încercați să nu vă uitați la telefon timp de cel puțin 20 până la 30 de minute după trezire”, continuă ea. Aceeași regulă se aplică și când mergem la culcare, a adăugat McDonald, recomandând să oprim televizoarele, laptopurile și telefoanele cu o oră înainte de culcare.
Conexiunea intestin-creier este foarte reală
Următorul sfat dat de McDonald se leagă de zicala ”ești ceea ce mănânci”. Ea amintește că alimentele procesate au fost ascociate cu îmbătrânirea cognitivă, ducând la ceața creierului și probleme de memorie.
„Conexiunea intestin-creier este foarte reală”, subliniază ea, sugerând că dieta trebuie să fie bogată în grăsimi „bune”, adică grăsimi mononesaturate și polinesaturate, cereale integrale și produse proaspete. În schimb, trebuie evitate alimentele procesate.
Mâncarea hrăneşte creierul, aşa cum hrăneşte şi corpul. Ceea ce mâncăm şi bem ne afectează performanţele fizice şi intelectuale, deopotrivă. Creierul este un organ care iubește zahărul, mai exact glucoza.
Ceea ce îți spui schimbă modul în care vezi lumea
De aceea, are nevoie permanentă de oxigen, energie şi glucoză. Grăsimile sunt şi ele importante, pentru că, în proporţie de 70% creierul este grăsime. Pentru a funcţiona eficient are nevoie de anumite tipuri de grăsimi esenţiale care conţin componente ale membranelor neuronale. Nu în ultimul rând, ea recomandă discursul motivant, care este bun și pentru suflet și pentru minte. „Ceea ce îți spui schimbă modul în care vezi lumea”, a explicat McDonald. „Dacă spui „azi va fi o zi minunată”, îi spui creierului tău să caute lucruri minunate. ”Cu cât ne gândim mai mult la ceva plăcut, cu atât mai mult creierul nostru este pregătit să se schimbe”, a adăugat ea.