Cafeaua la ibric rămâne o preferință în multe case din România. Medicul Marius Sava a detaliat nivelul de pericol asociat acestei băuturi.
Specialistul a evidențiat proporțiile ideale pentru prepararea acestei băuturi. El a avertizat asupra potențialelor riscuri.
Cafeaua la ibric este adesea savurată dimineața. Ea este considerată un energizant natural. Cu toate acestea, medicul a subliniat că, conform studiilor, cafeaua filtrată este singura opțiune considerată benefică pentru sănătate.
Cafeaua la ibric, un adevărat risc
Cafeaua, ca antioxidant, oferă protecție împotriva diabetului. Consumată, însă, în cantități mari, poate contribui la apariția acestei afecțiuni. Impactul asupra sănătății depinde de modul în care este consumată, de calitatea acesteia și necesită atenție sporită.
Medicul a avertizat că este esențial să optăm pentru cafea filtrată în locul celei la ibric. Motivul este legat de faptul că aceasta din urmă poate avea efecte negative asupra diverselor aspecte ale sănătății.
Medicul Mircea Savu spune care sunt consecințele nedorite
Cafeaua nefiltrată, precum cea preparată la ibric, poate avea consecințe nedorite. În plus, nu există studii care să ateste beneficiile acesteia. În schimb, în cazul cafelei filtrate, nu există dovezi care să sugereze că ar avea efecte negative. Ea e recunoscută ca antioxidant și e asociată cu reducerea riscului de boli de inimă și diabet.
„Cafeaua este un antioxidant, te protejează de diabet, dar în cantitate mare, poate să-ți producă diabet. Depinde câtă bei, cum bei, ce calitate are, trebuie să avem grijă și acolo. Obligatoriu este să bem cafea filtrată, să nu fie la ibric, aia face rău pe toate planurile. Este cafea nefiltrată, care face rău, nu există studiu care arată că face bine. În timp ce la cafeaua filtrată nu există studiu care există și să ne spună că face rău, este un antioxidant, nu faci boli de inimă, diabet, ar trebuie să avem o cantitate, nu bem un litru de cafea pe zi, atunci e rău”, a afirmat Dr. Marius Sava în podcastul lui Cătălin Măruță.
Atenție la băutura cumpărată de la automatele de cafea
Medicul Marius Sava avertizează împotriva consumului de cafea cumpărată de la automatele de cafea. El a spus că aceasta se numără printre tipurile de cafea de care ar trebui să ne ferim. Potrivit specialistului, cea mai recomandată opțiune este cafeaua preparată acasă, din boabe proaspăt râșnite.
Cafeaua de la automatele de la colț poate fi mai accesibilă din punct de vedere financiar. ea e mai rapidă de servit în timpul deplasărilor la serviciu sau la locul de muncă. Cu toate acestea, medicul subliniază că efectele asupra organismului pot fi negative și dăunătoare pe termen lung.
„Evitați să o cumpărați de la automatul de cafea. Cafeaua bună este cea cumpărată de tine, ideal ar fi să fie boabe, să ai râșnița ta și să o faci tu acasă, la espressorul tău. E bună dacă nu pui lapte și zahăr”, a explicat acesta.
El a spus că se poate consuma cafea în limite rezonabile. Această bătură în doze mici și consumată în prima parte a zilei nu are efecte negative, ba chiar poate fi benefică. Totuși, este posibil să crească ușor nivelul de stres, a avertizat medicul.