Dacă toxinele din alimente sunt vinovate de boli alimentare, atunci este vorba de toxiinfecții alimentare, scrie Healthdigest. Așa cum pot exista diferite motive pentru care un aliment nu este sigur de consumat, simptomele consumului acestor alimente pot varia și pot include dureri de stomac, diaree, greață, vărsături și febră.
În plus, pot exista și probleme de sănătate pe termen lung: cum ar fi afectarea creierului și a nervilor. Și, da, oricând se poate muri din cauza unei boli alimentare.
Depozitarea alimentelor în mod corect poate ajuta la scăderea riscului ca un aliment să devină periculos de consumat. Dacă bănuiți că aveți o boală alimentară, solicitați imediat ajutor medical. Iată cele mai mari greșeli:
Înghețata topită nu trebuie recongelată
Este posibil ca bacteria Listeria să se afle în înghețată. Benjamin Chapman, expert în siguranța alimentelor la Universitatea de Stat din Carolina de Nord din Raleigh, a declarat că laptele și zahărul din înghețata topită pot crea condiții favorabile pentru bacterii (inclusiv Listeria) și recomandă să nu lăsați înghețata să se dezghețe și apoi să o recongelați. Deși oricine se poate îmbolnăvi de Listeria, șansele cresc pentru nou-născuți, precum și pentru persoanele care au peste 65 de ani sau au un sistem imunitar slăbit.
Carnea și peștele nu au ce căuta pe ușa frigiderului
Carnea crudă și peștele nu au ce căuta pe ușa frigiderului. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), acestea ar trebui depozitate la 5° Celsius sau mai jos. Carnea crudă se va strica ușor dacă este păstrată la temperaturi mai ridicate.
Perioada de valabilitate a proteinelor animale proaspete este relativ scurtă, așa că evitați risipa de alimente aruncând la gunoi carnea stricată. Proteinele animale crude pot contamina încrucișat alimentele de pe același raft. Păstrați carnea crudă în compartimentul principal al frigiderului, pe raftul cel mai de jos, de preferat într-un vas adânc care să nu permită scurgerea sângelui.
Nu încărcați frigiderul până la refuz
FDA avertizează că un frigider supraîncărcat poate duce la răcirea inadecvată a alimentelor.
Fluxul de aer dintr-un frigider este important pentru depozitarea corespunzătoare a alimentelor. Umplerea lui până la refuz poate duce la un flux de aer mai slab și la depozitarea alimentelor lao temperatura nepotrivită. Astfel, există o șansă mai mare ca bacteriile să se înmulțească.
O altă modalitate de a vă asigura că alimentele sunt păstrate la temperatura potrivită este să investiți în două termometre de electrocasnice (unul pentru frigider și unul pentru congelator).
Ar trebui să spălați fructele și legumele înainte de a le pune la frigider?
Spălarea și curățarea fructelor și legumelor este importantă. Dar, după cum subliniază experții, spălarea lor și apoi introducerea lor în frigider în timp ce sunt încă umede poate crește șansele de dezvoltare a bacteriilor.
Potrivit Universității din Iowa, dacă alimentele conțin apă, umiditatea poate ajuta bacteriile să se dezvolte. ”Fructele și legumele proaspete prezintă un risc ridicat de contaminare bacteriană”, susțin experții de aici.
Sigilarea tuturor alimentelor în pungi de vidat
Potrivit Universității din Iowa, oxigenul poate ajuta bacteriile să se dezvolte, ceea ce face ca mediile cu oxigen scăzut să fie ideale pentru depozitarea alimentelor. După cum subliniază Universitatea din Connecticut, sigilarea în vid a alimentelor implică eliminarea oxigenului din ambalajul alimentelor. Deși aceasta ar părea o soluție ideală, nu orice tip de alimente ar trebui să fie sigilate în vid. De fapt, acest lucru ar putea crește șansele ca acel aliment să ne îmbolnăvească. Clostridium botulinum (bacteria care provoacă botulismul) poate crește acolo unde nu există oxigen.