Scaderi masive inregistrate pe cele mai mari burse din lume, chiar suspendarea tranzactiilor pe unele dintre acestea, falimentul ce bate la usa gigantilor financiari si statul pe post de salvator care intervine si rezolva probleme economice pe ultima suta de metri – asa se prezinta in cateva cuvinte harta economica a lumii. Anul 2008 a debutat cu o evolutie descendenta a principalelor burse din lume, cu precadere in America, dar nici bursa de la Bucuresti nu a ramas neutra la fluc
Scaderi masive inregistrate pe cele mai mari burse din lume, chiar suspendarea tranzactiilor pe unele dintre acestea, falimentul ce bate la usa gigantilor financiari si statul pe post de salvator care intervine si rezolva probleme economice pe ultima suta de metri – asa se prezinta in cateva cuvinte harta economica a lumii.
Anul 2008 a debutat cu o evolutie descendenta a principalelor burse din lume, cu precadere in America, dar nici bursa de la Bucuresti nu a ramas neutra la fluctuatiile si scaderile masive de pe bursele internationale, inregistrand si ea pierderi, chiar daca nu a fost afectata direct.
Astfel ca, in martie 2008, Bear Stearns, a treia mare bancă de investiţii din lume, a fost preluată de JP Morgan printr-o tranzactie in valoare de 236 de milioane de dolari. Totodata, Bear Stearns a primit o linie de credit de 30 de miliarde de dolari de la Banca Federala a New York-ului, pentru a rezolva problemele de lichiditate.
In iulie, IndyMac Bancorp, una dintre cele mai mari instituţii de credit ipotecar din SUA, a intrat în faliment. Falimentul a batut si la usa bancilor ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac, ce finanteaza circa 40% din creditele ipotecare din Statele Unite, dar ambele au fost salvate de catre FED, punandu-le sub control federal. Salvarea celor doua banci a presupus injectarea de catre guvernul american a unei sume de aproximativ 200 miliarde dolari.
Dar preluarile si falimentele marilor grupuri financiare mondiale nu se termina aici. O alta banca americana Merrill Lynch a fost preluata la jumatatea lunii septembrie de catre Bank of America printr-o tranzactie in valoare de 50 de miliarde de dolari.
Alte doua mari grupuri financiare americane, Goldman Sachs si Morgan Stanley au fost transformate de catre Banca Centrala Americana – Federal Reserve (FED), din banci de investitii in holdinguri bancare. Cele doua banci vor fi reglementate de Fed si vor avea acces la imprumuturi cu dobanzi reduse si depozite garantate de Rezerva Federala.
Nu la fel de norocoasa a fost Lehman Brothers, una dintre cele mai mari banci americane care a ajuns in stare de faliment, guvernul american neintervenind s-o salveze.