Prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în luna decembrie, după ce prețul la uleiul vegetale și zahăr a scăzut semnificativ, a informat astăzi Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).
Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 133,7 puncte în decembrie, o scădere cu 0,9% față de noiembrie, dar în continuare în creștere, cu 23,1% față de decembrie 2020. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare comercializate în mod obișnuit. Doar sub-indicele produselor lactate a înregistrat o creștere lunară în decembrie.
Cât de mult au crescut prețurile la alimente în 2021?
În 2021 indicele FAO al prețurilor la alimente a fost în medie de 125,7 puncte, cu până la 28,1% peste anul precedent.
„Deși prețurile ridicate ar trebui să însemne o producție mult mai mare, pandemia globală și condițiile climatice din ce în ce mai incerte lasă puțin loc pentru optimism cu privire la revenirea la condiții de piață stabile în 2022”, a spus economistul FAO, Abdolreza Abbassian.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 0,6% față de noiembrie, după ce scăderea cotațiilor de export de grâu pe fondul aprovizionării în urma recoltelor din emisfera sudică a compensat mai mult decât prețurile porumbului, susținute de cererea puternică din Brazilia.
Totuși, pentru întregul an, indicele FAO al prețurilor la cereale a atins cel mai înalt nivel anual din 2012 și a fost în medie cu 27,2% mai mare decât în 2020. Porumbul a fost în creștere cu 44,1%, grâul cu 31,3%, dar orezul în scădere cu 4,0%.
Prețul uleiului vegetal este în creștere
Indicele FAO al prețurilor la uleiuri vegetale a scăzut cu 3,3% în decembrie. Cotațiile mai slabe pentru uleiul de palmier și uleiul de floarea soarelui au reflectat cererea globală redusă de import, care ar putea fi legată de preocupările cu privire la impactul creșterii cazurilor de COVID-19. În 2021, indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a atins un maxim istoric, în creștere cu 65,8% față de 2020.
Indicele FAO al prețurilor la zahăr a scăzut cu 3,1% față de noiembrie, atingând minimul din ultimele cinci luni, reflectând îngrijorările cu privire la posibilul impact al variantei Omicron asupra cererii globale. În 2021, indicele FAO al prețurilor la zahăr a crescut cu 29,8% față de anul precedent, până la cel mai ridicat nivel din 2016.
Indicele FAO al prețurilor la carne a fost în general stabil în decembrie, dar pe parcursul anului 2021 în ansamblu, indicele FAO al prețurilor la carne a fost cu 12,7% mai mare decât în 2020.
Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost singurul subindice care a crescut în decembrie, cu 1,8% față de luna precedentă, după ce cotațiile internaționale pentru unt și lapte praf au crescut pe fondul scăderii producției de lapte în Europa de Vest și Oceania.
Prețurile la brânzeturi au scăzut marginal, reflectând o preferință pentru producătorii de lactate din Europa de Vest.
În 2021, indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost în medie cu 16,9% mai mare decât în 2020.