Grupul de hackeri Anonymous, cu nenumăraţi membri răspândiţi în toată lumea, a accesat de-a lungul vremii cele mai atent "securizate" adrese de pe internet. Cu un lider necunoscut şi cu membri neidentificaţi, grupul Anonymous s-a infiltrat în platformele web ale CIA, Interpol, în conturile de email ale preşedinţilor şi în site-urile marilor corporaţii. De unde a pornit grupul care a speriat mii de instituţii şi personalităţi?
Grupul Anonymous este responsabil de scurgeri de date şi de atacuri cibernetice asupra unei largi game de site-uri, iar asta pentru că de fiecare dată şi-a recunoscut acţiunile, uneori anunţându-le chiar înainte de a le pune în aplicare. Anonymous comunică simplu: prin clipurile Youtube, de pe canalul grupului, însă mai utilizează şi Pastebin şi Tor Project. Cele mai multe acţiuni vin ca răspunsuri sau reacţii pentru unele evenimente actuale, sau ca mişcări pentru protecţia drepturilor omului.
Dacă Anonymous este un Robin Hood al zilelor noastre sau, din contră, încă un grup de infractori, e greu de stabilit.
Grupul Anonymous a luat naştere în 2003, pe platforma 4chan (similară platformei Reddit), ca un grup de indivizi care făceau farse pe internet. Dacă la început hackerii îşi alegeau ţinte pe care le hărţuiau, acum cultura Anonymous a trecut prin schimbări semnificative: se poate vorbi despre Anonymous ca despre un real grup de activişti din zilele noastre, a explicat scriitoarea Cole Stryker pentru Mashable.
Anonymous a devenit un grup celebru în 2007, când a atacat Biserica Scientologică. Autoarea Cole Stryker susţine că în acel moment grupul a început să fie privit ca un pericol pentru instituţii. Mai mult, potrivit autoarei, grupul are avantajul de a fi maleabil, de aceea ar trebui să se facă referire la acesta ca la un brand şi nu ca la un grup: "Oricine poate susţine că este membru Anonymous la un moment dat", a adăugat Stryker.
Grupul de hackeri Anonymous a atins nivelul maxim de notorietate în 2011, cu prilejul revoluţiilor din Bahrein, Tunisia, Yemen şi Egipt, înlesnite şi sprijinite de Facebook, Youtube şi Twitter.
În jur de 58% dintre scurgerile de date înregistrate în 2011 au în spate intervenţii ale membrilor Anonymous, potrivit unui raport publicat în acest an de Verizon. Protestele din cadrul mişcării Occupy Wall Street i-au îndârjit considerabil pe hackerii din Anonymous, a mai adăugat Stryker.