Moneda națională a avut un traseu sinuos anul acesta, cu perioade de apreciere semnificativă, urmate de scădere accentuată față de principalele valute (euro și dolar). Din fericire, tunelul de variație a fost destul de îngust, între 4,30 și 4,55 lei pe euro, lucru care indică o relativă stabilitate, fără efecte majore asupra ratelor aferente împrumuturilor în valută sau asupra veniturilor exportatorilor.
Perioada bună prin care trece economia la nivel macro ar trebui să se simtă și în curs, într-un sens de apreciere. Dar, după ce la finele primelor șapte luni leul consemna un nivel de 4,048 lei/euro, adică o creștere de 0,7% față de anul trecut, moneda națională a revenit pe scădere, până la 4,278 lei/euro, curs aproape identic cu cel de la sfârșitul anului trecut.
„Leul a beneficiat de influențe importante, atât locale, cât și globale“, spune Silviu Pojar, sales manager la Nible Securities România. „A revenit interesul investitorilor străini pentru titlurile de stat românești, Guvernul a anunțat încheierea negocierilor cu FMI și CE pentru un nou acord de finanțare, iar FMI a îmbunătățit prognoza de creștere economică a României în 2013 și 2014.“ Evenimente la care se adaugă și informațiile din Zona Euro și din SUA.
Depindem de situația mondială
Influențele globale sunt mai importante decât par, mai ales în perioadele în care economia este în stagnare sau în ușoară creștere. Mai mult, în condițiile în care investițiile străine sunt foarte reduse, așa cum se prezintă anul acesta, distorsiuni ale cursului apar doar când investitorii instituționali internaționali se decid să închidă sau să deschidă poziții pe anumite valute, fapt care influențează toate monedele statelor emergente.
În aceste mișcări se va vedea și influența Băncii Naționale, care face leul mai mult sau mai puțin atractiv prin dobânda de referință. Iar dacă scade ecartul dintre dobânzile bancare interne și randamentele plasamentelor în valute forte (dolar, euro etc.). atunci moneda națională nu va mai avea căutare, nici ca plasament bancar și nici ca titlu de stat.
Așteptăm decizia Federal Reserve
„Cea mai mare parte a evoluției leului este dictată de ce se întâmplă în UE, în special de zona euro“, spune analistul financiar Dragoș Cabat. Veștile din ultimele zile sunt bune și în zona euro, unde Germania și Franța au reușit să readucă pe plus economia regiunii. Chiar dacă zona euro nu a ieșit încă din recesiune (are doar un trimestru de creștere), semnalele sunt pozitive pentru perioada următoare. Lucru pozitiv mai ales pentru exporturile României, care au ca țintă predilectă statele din zona euro.
Plecând de la prognozele care indică o evoluție a economiei interne la fel ca în prima parte a anului, o influență majoră asupra leului va mai veni din SUA, unde Federal Reserve va decide dacă renunță complet la programele de susținere a economiei sau nu. În cazul în care renunță și majorează dobânda de referință a dolarului, am putea asista la ieșiri din valute emergente și implicit deprecierea acestora.
Una peste alta, leul va rămâne în intervalul 4,35 – 4,5 unități pe euro până la sfârșitul anului, cu un curs la final de an de circa 4,4 lei. Față de dolar, indiferent de decizia Fed, leul ar putea pierde ceva mai mult, până la circa 36,5 unități. Dar aici va interveni, din nou, evoluția euro și a dolarului și a raportului dintre aceste două mari economii ale lumii.
4,4 lei pentru un euro este nivelul cel mai probabil pentru cursul de schimb din acest an, conform majorității analiștilor
Evoluția leului din ultima parte a anului se decide în UE și în SUA
20 august 2013, 22:33
Ultima modificare în 21 august 2013, 01:33
În ciuda influențelor interne și externe, care au adus ceva volatilitate anul acesta, leul a reușit să rămână la nivel foarte apropiat de cel din 2012 față de euro, situație care va continua și în restul anului.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Înmatriculările de autoturisme noi continuă să scadă: -4,85% în iulie
- Cum abuzează statul de plătitorii de TVA
- ANRE a certificat Transelectrica în calitate de operator de transport şi sistem în domeniul energetic
- O noapte de cazare la aceste hoteluri costă cât un apartament în Bucureşti
- LEUL scade în continuare
- Topul staţiilor de metrou în jurul cărora se concentrează cele mai multe oferte imobiliare
- Magnatul Tender lucrează la o ecografie a subsolului României
- Pierderi de aproape un milion de euro pentru Boromir în primul semestru
- Boala care duce la pierderi anuale de 5,8 miliarde de euro în Europa
- MADR aşteaptă luni de la instituţiile financiare bancare şi nebancare scrisori de intenţie pentru participarea la un subgrup de lucru