După două săptămâni de stabilitate sau evoluţie uşor pozitivă, bursa a intrat din nou pe un trend descendent abrupt. Indicii au coborât semnificativ sub minimele lunii octombrie, cu excepţia BET-FI şi BET-NG, care au beneficiat de faptul că nu au în componenţă acţiuni Banca Transilvania. Trendurile pe termen scurt şi mediu sunt, aşadar, din nou negative, iar piaţa este inundată de veşti nefavorabile atât pe plan intern, cât şi extern: prognozele macroeconomice vin din ce
După două săptămâni de stabilitate sau evoluţie uşor pozitivă, bursa a intrat din nou pe un trend descendent abrupt. Indicii au coborât semnificativ sub minimele lunii octombrie, cu excepţia BET-FI şi BET-NG, care au beneficiat de faptul că nu au în componenţă acţiuni Banca Transilvania.
Trendurile pe termen scurt şi mediu sunt, aşadar, din nou negative, iar piaţa este inundată de veşti nefavorabile atât pe plan intern, cât şi extern: prognozele macroeconomice vin din ce în ce mai negative, iar marile bănci internaţionale raportează pierderi mari. Investitorii de la BVB s-au împuţinat, iar volumul şi valoarea tranzacţiilor s-au redus semnificativ.
Aşteptăm să înceapă sezonul raportărilor financiare şi în România, pentru că în plan extern datele au început să curgă de câteva zile şi nu sunt deloc îmbucurătoare. Chiar dacă băncile locale ar putea raporta date mai bune decât aşteptările, este puţin probabil ca BVB să crească, atâta vreme cât nu vom avea o ameliorare a sentimentului de pe bursele internaţionale.
Deşi în raport cu maximele dinainte de criză acţiunile româneşti arată acum scăderi de circa 90%, fără cumpărători, scăderile pot continua. Dacă de la speculatori ne putem aştepta să-şi asume riscul de a cumpăra cu orizont scurt de fructificare a plasamentului, investitorii pe termen mediu şi lung nu vor interveni până când imaginea de ansamblu nu se va îmbunătăţi.