Piața chiriilor se menține solidă la nivel național
Majorarea la prețurile chiriilor s-a văzut luna trecută, mai ales în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere din marile orașe, potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro.
Bucureștiul a început, încă din luna septembrie, să rivalizeze la capitolul prețuri cu orașul Cluj-Napoca, cunoscut până nu de mult ca fiind cel mai costisitor pentru chiriași. În octombrie, Capitala și-a asumat poziția de lider pe segmentul apartamentelor cu 3 camere. Cluj-Napoca conduce în topul chiriilor pentru garsoniere, iar în cazul apartamentelor cu 2 camere cele două mari orașe se mențin la egalitate.
Prețurile au stagnat la nivelul pieței din Brașov în luna octombrie, iar Constanța conduce în clasamentul celor mai semnificative majorări ale chiriilor într-un an. Iași și Timișoara se mențin orașe mai accesibile pentru cei care vor să se închirieze un apartament.
„Segmentul chiriilor a continuat să fie vedeta pieței rezidențiale și în luna octombrie, după începerea anului universitar, iar acest lucru s-a întâmplat în contextul în care cererea a crescut și pentru apartamentele scoase la vânzare. Bucureștiul rivalizează cu Clujul în ceea ce privește prețurile practicate și își consolidează poziția de cel mai scump oraș pe segmentul apartamentelor mari unde chiria medie a ajuns la 675 euro”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Scumpiri pentru apartamentele cu trei camere în Capitală
Prețurile au stagnat în Capitală pe parcursul lunii octombrie atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor cu 2 camere. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unor astfel de locuințe rămâne de 320 euro/lună, respectiv 500 euro/lună.
Pe de altă parte, au fost identificate scumpiri semnificative în cazul apartamentelor cu 3 camere. Dacă în luna septembrie proprietarii solicitau, în medie, 650 euro/lună pentru o locuință de acest tip, în octombrie prețul s-a majorat la 675 euro/lună. Discutăm despre un avans cu aproape 15% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Cele mai scumpe zone din Capitală au fost, în luna octombrie, Aviatorilor – Kiseleff și Primăverii. Pentru a închiria un apartament aici un chiriaș trebuie să aloce un buget lunar mediu de 1.250 de euro. În top se menține și zona Herăstrău, unde chiria ajunge la 1.150 euro/lună.
Cea mai ieftină zonă din București a fost, luna trecută, pentru cei care au dorit să închirieze o locuință Costin Georgian – Lucrețiu Pătrășcanu, situată la limita sectorului 3. Proprietățile din oferta disponibilă în această parte a Capitalei aveau și suprafețe destul de reduse. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament a fost de doar 350 euro/lună. O sumă similară este suficientă și pentru un potențial chiriaș interesat de zona Giurgiului. Apartamente ieftine pot fi găsite și în cartierul Berceni din sectorul 4.
Sectorul 6 din vestul orașului cuprinde, în schimb, unele dintre cele mai căutate cartiere din București. Militari – Gorjului – Lujerului – Uverturii și Drumul Taberei s-au aflat în ultimele 12 luni în topul preferințelor celor care și-au căutat un apartament de închiriat. Centrul orașului atrage, la rândul său, un număr semnificativ de potențiali chiriași. Discutăm, de această dată, despre zona Victoriei – Romană – Universitate.
Creștere ușoară pentru prețurile chiriilor garsonierelor din Cluj-Napoca
Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere în Cluj-Napoca a crescut ușor în luna octombrie, dacă ne raportăm la situația din septembrie. Proprietarii le-au solicitat chiriașilor suma de 335 euro/lună pentru o astfel de locuință.
Pentru un apartament cu 2 camere chiria s-a menținut la un nivel similar cu cel din Capitală, respectiv de 500 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere bugetul mediu necesar a ajuns la 650 euro/lună.
Cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca este Andrei Mureșanu. Un apartament aici costa în octombrie 700 euro/lună. Centrul orașului este, la rândul său, destul de costisitor pentru chiriași. Proprietarii solicită, în medie, 650 euro/lună pentru un apartament cu o astfel de poziționare privilegiată. Cu un buget de 625 euro/lună poți închiria o locuință în zona Sopor care s-a dezvoltat semnificativ, în ultimul timp, pe segmentul rezidențial nou.
La polul opus se află cartierul Mănăștur. Bugetul mediu necesar pentru achitarea chiriei lunare ajunge la doar 430 de euro în acest caz. Plătești cu doar câțiva euro în plus pe lună pentru un apartament în zona Bulgaria.
Prețurile chiriilor au crescut cu peste 15% în Brașov față de anul trecut
Prețurile practicate pe piața închirierilor de locuințe din Brașov au stagnat pe parcursul lunii octombrie. Proprietarii solicită pentru o garsonieră 300 euro/lună, iar pentru un apartament cu 2 camere 450 euro/lună. Persoanele interesate de locuințe mai spațioase trebuie să scoată din buzunar sume considerabil mai mari pentru a le obține. Un apartament cu 3 camere poate fi închiriat în Brașov, în medie, cu 600 euro/lună.
Putem observa majorări pe plan local cuprinse între 15% și aproape 19% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor.
Cea mai scumpă zonă din Brașov este Calea Poienii. Chiriașii care au vrut să se mute într-un apartament aflat aici au plătit în octombrie, în medie, 1.000 euro/lună. Prund-Șchei și centrul istoric al orașului dispun, la rândul lor, de unele dintre cele mai scumpe locuințe scoase la închiriere pe piața locală.
Un apartament în zona Florilor-Craiter (Kreiter) costă, în schimb, doar 350 euro/lună, iar unul în zona Triaj-Hărman 390 euro/lună. Locuințe ieftine de închiriat pot fi găsite și în zona Gării.
Cel mai căutat cartier din Brașov pentru cei interesați de închirierea unei locuințe este Tractorul. Acesta s-a dezvoltat accelerat pe segmentul rezidențial nou în ultimii ani. Astra este un alt cartier popular în rândul celor care și-au căutat un apartament în care să se mute cu chirie, rivalizând la acest capitol cu centrul istoric al orașului.
Apartamente cu două și trei camere mai scumpe în Constanța
Prețurile chiriilor pentru apartamentele cu 2 și 3 camere din Constanța s-au majorat în luna octombrie. Dacă la începutul toamnei un chiriaș avea nevoie, în medie, de 430 euro/lună pentru a închiria o locuință cu 2 camere, în octombrie cheltuielile sale au crescut la 450 euro/lună. Un apartament cu 3 camere putea fi închiriat în septembrie cu 560 euro/lună. Luna trecută, se solicita pentru o proprietate similară suma de 600 euro/lună.
Majorările de pe piața locală a închirierilor ajung, în unele cazuri, să depășească în ritm anual 22%.
Zona Faleză Nord este cea mai scumpă din oraș pentru chiriași. Proprietarii scot pe piață apartamente ce pot fi închiriate, în medie, cu 600 euro/lună. În centrul orașului te poți muta cu o chirie de circa 550 euro/lună. La polul opus se află zona industrială-CET unde chiriașii plătesc doar 250 euro/lună.
Majorare ușoară pentru chiriile apartamentelor cu trei camere din Iași
Proprietarii din Iași le-au cerut, în octombrie, chiriașilor o sumă medie de 300 euro/lună pentru o garsonieră și 400 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere. În cazul apartamentelor cu 3 camere prețurile chiriilor s-au majorat ușor luna trecută comparativ cu începutul acestei toamne. Dacă în septembrie aveai nevoie de un buget de 482 euro/lună pentru a închiria o astfel de locuință, în octombrie acesta se apropia de 500 euro/lună.
Cele mai scumpe zone din Iași sunt Copou – Sărărie, Moara de Vânt și zona centrală a orașului. Un apartament poate fi închiriat, în medie, cu 450 euro/lună.
Copou-Sărărie este, totodată, și cea mai populară zonă din Iași pentru cei interesați de închirierea unei locuințe, potrivit căutărilor de pe portal din ultimele 12 luni. Tătărași și centrul orașului atrag, de asemenea, privirile celor mai mulți potențiali chiriași.
Bularga a fost în octombrie cea mai ieftină zonă din Iași. Pentru a închiria o locuință în această parte a orașului, un chiriaș a avut nevoie de doar 300 euro/lună. Cu 325 euro/lună găsești apartamente de închiriat în zona Mircea cel Bătrân, iar cu 350 euro/lună în Galata.
Scumpire pentru apartamentele cu două camere din Timișoara
Garsonierele din Timișoara puteau fi închiriate, luna trecută, cu o sumă medie de 230 euro/lună. Proprietarii solicitau 360 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere, cu 10 euro în plus față de septembrie. Cei care au avut nevoie de un spațiu mai generos au scos din buzunar 420 euro/lună pentru o locuință cu 3 camere.
Zona Cetate, poziționată ultracentral, a fost cea mai scumpă din Timișoara în privința chiriilor solicitate pentru apartamente pe parcursul lunii octombrie. Persoanele interesate de închirierea unei locuințe aici trebuie să plătească, în medie, 450 euro/lună. Tipografilor o urmează în clasament, cu o chirie de 430 euro/lună.
Pentru un buget lunar de 400 de euro poți închiria un apartament în zonele Torontalului – Bucovina, Aradului sau Braytim.
Cei interesați de locuințe cât mai ieftine trebuie să-și îndrepte atenția spre zona Buziașului unde un apartament putea fi închiriat în octombrie, în medie, cu 280 euro/lună. Proprietăți la prețuri mai accesibile puteau fi găsite și în zonele Calea Șagului și Dâmbovița.