Românii care au credite la bănci au parte de vești bune. Luni, Banca Națională a României (BNR) a furnizat noi date cu privire la indicele ROBOR la trei luni. Potrivit BNR, unii români cu credite vor scoate mai puțini bani din buzunar.
Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut sub 6%
Ratele la creditele românilor au scăzut semnificativ de luni, odată cu reducerea indicelui ROBOR la trei luni sub pragul de 6%, atingând 5,81%. Aceasta este o veste excelentă pentru cei care au credite indexate la acest indice, deoarece vor beneficia de rate mai reduse.
Această schimbare aduce beneficii notabile pentru românii ale căror credite sunt legate de ROBOR, însă nu toți resimt această relaxare financiară. Cei care au optat pentru credite indexate la IRCC, un alt indice de referință, nu simt aceeași reducere. IRCC-ul are o actualizare decalată cu șase luni și, în prezent, se află la nivelul de 5,86%.
Se preconizează că, în trimestrul al patrulea al acestui an, IRCC-ul va înregistra o creștere ușoară, revenind aproape de 6%. Astfel, persoanele cu credite indexate la acest indice nu vor beneficia de o reducere semnificativă a ratelor în perioada următoare.
Scăderea ratelor, datorată reducerii dobânzii cheie
Economiștii explică scăderea ratelor prin reducerea dobânzii cheie la 6,75%. Aceștia anticipează că trendul descendent al ROBOR va continua până la sfârșitul anului, ceea ce ar putea aduce o relaxare reală a ratelor în trimestrul al patrulea, începând cu această iarnă.
Luni, 15 iulie, ROBOR la o lună era de 5.79%, în timp ce cel la trei luni era la 5.81%. Potrivit BNR, ROBOR la 6 luni este de 5.87%. În acest timp, ROBOR la 12 luni este de 5.91%.
Cursul valutar luni, 15 iulie
Leul românesc a avut un început de săptămână promițător, înregistrând aprecieri față de majoritatea valutelor importante, conform buletinului publicat de Banca Națională a României (BNR) luni, 15 iulie, la ora 13.00.
Moneda europeană a fost cotată la 4,9700 lei, marcând o scădere de 0,0037 lei față de valoarea anterioară.
Cotația dolarului american a scăzut cu 0,0139 lei, ajungând la 4,5550 lei.
Lira sterlină a avut o ușoară creștere de 0,0009 lei, fiind cotată la 5,9149 lei.
Francul elvețian a scăzut cu 0,0028 lei, ajungând la 5,0961 lei.
În contrast cu performanța leului față de principalele valute, gramul de aur a înregistrat o creștere a valorii, fiind cotat la 352,8944 lei, cu 1,8061 lei mai mult față de cotația precedentă.