Europa se confruntă cu cea mai gravă criză în domeniul construcțiilor din ultimele decenii. Care sunt cele mai afectate state și ce s-a întâmplat, până acum, pe piața imobiliară din România?
Europa se confruntă cu cea mai gravă criză în domeniul construcțiilor
Europa se confruntă cu cea mai gravă criză în domeniul construcțiilor din ultimele decenii. Pe măsură ce-au crescut prețurile, construcțiile rezidențiale s-au prăbușit. Situația actuală ar putea afecta creșterea economică. În plus, ar putea alimenta tensiunile politice deoarece lipsa de locuințe nemulțumește alegătorii.
Recesiunea afectează atât casele unifamiliale, cât și proiectele mari. De altfel, există pericolul de a se adânci decalajele sociale. Ba mai mult, atitudinea statelor europene față de migranți s-ar putea deteriora constant deoarece străinii sunt percepuți ca niște „rivali” pentru spațiul de locuit limitat.
Locuințele se situează undeva între un bun de piață și un bun public reglementat. Potrivit agenției de presă Bloomberg, această fapt blochează investițiile și supune sectorul la volatilitate.
Cele mai afectate state din Europa sunt cele bogate. De exemplu, în Germania, autorizațiile de construcții noi au scăzut cu peste 27% în primul semestru din acest an. În Franța, au scăzut cu 28% din ianuarie 2023 până în iulie 2023. În Marea Britanie, se așteaptă ca numărul construcțiilor de locuințe să scadă cu peste 25% până la finalul anului.
Piața imobiliară comercială din România a făcut un pas înapoi temporar în T3 2023
Piața imobiliară comercială din România a făcut un pas înapoi temporar în T3 2023, potrivit CBRE România, lider global în consultanță imobiliară.
„Am înregistrat reînnoiri strategice pe piața de birouri, anticipând lipsa livrărilor în anii următori, o repoziționare a cererii în I&L pe coordonatele pre-pandemice și evoluția interesantă a unui sector de retail care traversează o reinventare de succes pe piața locală. Piața imobiliară comercială din România a avut parte de un pas înapoi temporar în T3, dar rămânem optimiști în ceea ce privește potențialul său în continuare”, a explicat Daniela Gavril, Head of Research, CBRE România.
Piața de birouri a demonstrat o stabilitate și o creștere remarcabile, încheind T3 2023 într-o notă pozitivă, în ciuda unui mediu economic dificil. Activitatea de închiriere a atins niveluri record, impulsionată în principal de un număr consistent de tranzacții de prelungire dar și de proiecte de relocare care au urmărit eficiența din punct de vedere al costurilor.
În T32023, companiile românești au prioritizat prelungirea contractelor, o mișcare strategică menită să conserve stabilitatea operațională și rentabilitatea. Această abordare asigură păstrarea bugetului, stabilitatea financiară și reducerea riscurilor. Totodată, relocările au fost considerate o strategie câștigătoare, companiile făcând tranziția fără probleme către spații mai accesibile, fără a reduce din productivitate.
Această tactică a fost esențială pentru satisfacerea nevoilor de schimbare a companiilor și pentru stimularea dezvoltării pieței. Această serie consistentă de tranzacții de închiriere în T3 2023 a stabilit un record, demonstrând natura rezistentă a pieței de birouri din România și capacitatea acesteia de a se adapta la condiții dificile.
În prezent, randamentul de bază se situează la 7,5%, cu o variație anticipată a randamentului investițional de 75 de puncte de bază (bps). Cu o chirie de 20,25 euro pe metru pătrat, creșterea anuală se situează la aproximativ 6%. Volumul investițiilor pe segmentul de birouri din România a atins 15 milioane de euro în T3 2023, cu un total estimat de aproximativ 69 de milioane de euro pentru anul în curs.
În ciuda unei creșteri a stocului total care a condus la o rată de neocupare de sub 16%, previziunile sugerează o scădere la 12% în următoarele 6-9 luni din cauza încetinirii anticipate. Această încetinire se bazează pe schimbările preconizate ale pieței și pe situația actuală.