Preţurile aurului și argintului şi-au continuat marţi trendul descendent, apropiindu-se de cel mai mic nivel din ultimii cinci ani în Asia, pe fondul așteptărilor crescânde potrivit cărora US Federal Reserve va majora ratele dobânzilor în cursul acestui an.
Aurul GCQ5 a scăzut sub punctul psihologic de 1,102.90 dolari în primele ore de tranzacţionare din Asia, dar au fost împinse ulterior peste acest nivel. Ulterior se tranzacționa la 1,104.08 dolari / uncia.
Piața aurului a devenit suspectă, cu fonduri speculative care au investit sume uriașe în acţiuni futures ale aurului, reducându-şi acum pozițiile la minime ultimilor nouă ani. În același timp, pozițiile scurte ale speculatorilor – pariuri că aurul ar putea fi cumpărate ieftin în viitor – au crescut în ultimele zile.
Analiştii spun o revenire susținută a prețurilor aurului este puțin probabilă înainte ca SUA să ridice ratele dobânzilor, o decizie care este așteptată în cursul acestui an, după cum a comentat săptămâna trecută Janet Yellen, preşedinta US Federal Reserve.
Ieri dimineaţă, la 6,35 ora României prețul aurului a scăzut brusc cu 3,8%, sau 43 de dolari, ajungând la 1087 de dolari uncia.
În timp ce a recuperat aproximativ o treime din declin, aurul se tranzacționează acum la cel mai mic nivel din martie 2010 şi până în prezent. Pierderile aurului se adaugă celor înregistrate de alte metale prețioase cum ar fi platina si paladiu, care au pierdut de asemenea, 5% și respectiv 3%.
Prețurile argintului au urcat uşor marţi faţă de pretul de deschidere de 14.63 dolari uncia, la 14.76 dolari, aproape de nivelurile observate la inceputul anului 2010. Platina a pierdut -0.47% situându-se la 974.70 dolari uncia, aproape de minimul ultimilor 6 ani şi jumătate, în timp ce paladiul este aproape cel mai scăzut nivel din noiembrie 2012, la la 605 dolari uncia.
Totusi, sentimentul de investiții în argint este relativ mai bun decât în aur, din cauza cererilor industriale din metal alb, care este ajutat de o economie americană în consolidare.