Noi veşti bune de pe piaţa internaţională a petrolului!
Încep să scadă iarăşi preţurile la petrol. Cotaţiile petrolului WTI au revenit sub 100 dolari pe baril
Marţi, 15 martie, s-au înregistrat noi scădere ale cotaţiilor petrolului. Preţurile au scăzut cu mai bine de 6%.
Principalele motive pentru această evoluţie: negocierile dintre Rusia şi Ucraina privind încetarea războiului, o posibilă încetinire a cererii în China, dar şi volumul mai mic al tranzacţiilor înainte de majorarea aşteptată a dobânzilor de către Rezerva Federală (banca centrală a SUA), scriu jurnaliştii postului CNBC.
Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 6,2%, la 96,59 dolari pe baril. Scăderea vine după o tendinţă similară şi în ziua de luni, când s-a înregistrat un declin de aproape 6%.
Cotaţia petrolului Brent a coborât şi ea cu 6,6%, la 100,24 dolari pe baril, o scădere mai consistentă faţă de cea înregistrată luni, de 5,12%.
În timpul tranzacţiilor, cotaţia petrolului WTI a coborât până la 93,53 dolari pe baril, iar cea a petrolului Brent la 97,44 dolari pe baril, cele mai reduse niveluri atinse după 25 februarie.
Şoferii din România aşteaptă cu sufletul la gură ca aceste evoluţii să se vadă şi în preţul de la pompă
Din păcate, scăderile de preţuri pentru petrol nu se vad deocamdată şi la staţiile de alimentare din România, unde preţul benzinei şi motorinei standard continuă să fie în jurul valorii de 8 lei/litru.
“Îngrijorările privind creşterea economică, determinată de un val de stagflaţie provocat de conflictul dintre Rusia şi Ucraina, majorarea dobânzilor de către Fed şi speranţele că pot avea loc progrese la negocierile ruso-ucrainene trag în jos preţurile”, spune Jeffrey Halley, senior market analyst la OANDA pentru regiunea Asia-Pacific.
Imediat după debutul invaziei din Ucraina, preţurile petrolului au trecut de 100 dolari/baril pentru prima dată în ultimii ani.
Săptămâna trecută, s-au atins şi maximele de 130,50 dolari/baril în cazul petrolului WTI şi de 139,26 dolari/baril în cazul petrolului Brent.