Una dintre principalele provocări ale sistemelor de apărare actuale este faptul că în domeniul IT evoluţiile sunt rapide, în timp ce unele componente tradiţionale ale apărării se schimbă mai lent, a declarat sâmbătă preşedintele Grupului de consultanţă industrială NATO (NIAG), Martin Hill, în a doua zi a celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO.
În intervenţia sa, intitulată ‘Stadiul cooperării in domeniul industriei de apărare în cadrul Alianţei şi activitatea NIAG’, în Comisiei pentru economie şi securitate a Adunării Parlamentare a NATO, Martin Hill a spus că în ultimii ani numărul companiilor IT care furnizează echipamente de apărare a sporit exponenţial, iar în acest context o provocare este reprezentată de costul crescut al noilor tehnologii de apărare.
”Instruirea şi tehnologia care se dezvoltă rapid arată că este nevoie de experţi IT care să răspundă cât mai bine cererilor concrete pentru apărare. În această privinţă, guvernele trebuie să aibă legături strânse cu industria”, a afirmat Hill.
Pe de altă parte, expertul în industria apărării a estimat că NATO este un organism foarte eficient în ceea ce priveşte cooperarea cu industria apărării, dar a atras atenţia că este nevoie de o implicare mai mare a guvernelor pentru crearea unui parteneriat real cu industria militară, astfel încât să fie acoperite atât nevoile concrete din economie, cât şi cerinţele specifice ale domeniului apărării.
În discursul său, preşedintele NIAG s-a referit şi la procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). El a remarcat că anunţul privind Brexit-ul a avut, la nivel european, un efect de încurajare a mai multor iniţiative în domeniul apărării, ceea ce poate avea un efect pozitiv şi asupra industriei militare din spaţiul euro-atlantic. AGERPRES