Fondul de investiţii D4, care îl are ca partener pe fostul ambasador al SUA la Bucureşti David Funderburk, pune la bătaie 100 de milioane de euro pe piaţa românească. După doi sau trei ani, ar putea avea un câştig de circa 50 de milioane. Evident, din imobiliare. În anii ‘80, pe vremea când era ambasador al Statelor Unite în România, David Funderburk putea doar să bănuiască sau, ca orice bun american, să spere că România va deveni o ţară democratică, cu o eco
Fondul de investiţii D4, care îl are ca partener pe fostul ambasador al SUA la Bucureşti David Funderburk, pune la bătaie 100 de milioane de euro pe piaţa românească. După doi sau trei ani, ar putea avea un câştig de circa 50 de milioane. Evident, din imobiliare.
În anii ‘80, pe vremea când era ambasador al Statelor Unite în România, David Funderburk putea doar să bănuiască sau, ca orice bun american, să spere că România va deveni o ţară democratică, cu o economie de piaţă liberă, la care să aibă acces investiţiile străine. Dar nu schimbarea din ‘89, nici alinierea României la Alianţa Nord-Atlantică, ci aderarea la Uniunea Europeană a fost momentul în care fostul diplomat, şi apoi congressman american, s-a gândit să facă afaceri aici. Recent, compania de investiţii D4 Investments, la care este copartener fondator, împreună cu Don Rosacker, şi partener cu avocatul Daniel Costea, reprezentant al firmei la Bucureşti, a anunţat că va investi cel puţin 100 de milioane de euro în regiune, dar cu principal focus pe piaţa imobiliară autohtonă.
„Activitatea mea ca ambasador, la fel ca şi anii petrecuţi în România ca profesor cercetător şi reprezentant al USIA (United States Information Agency – organism independent de politică externă în slujba guvernului american – n.red.) cu siguranţă, m-au influenţat în decizia de a rămâne în legătură cu România şi, în final, de a investi aici“, spune Funderburk. „Am avut norocul de a lucra atât cu un prieten american care are şi el legături îndelungate cu România, cât şi cu un partener român. Am convins investitorii americani că avem un interes special pentru această ţară şi că o cunoaştem bine“.
Fostul ambasador a vizitat ţara noastră în mod regulat în ultimii 18 ani şi a menţinut relaţii profesionale, dar şi prietenii atât cu politicieni, cât şi cu oameni din lumea universitară. În 1990, preşedintele Iliescu l-a distins cu Steaua României în Ordin de Comandant. În acelaşi an, a fost numit Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti. În mod cert, exprimarea sa a rămas cea a unui diplomat. „După mai mult de şase ani petrecuţi aici, soţia mea şi cu mine am ajuns să iubim această ţară, cultura şi istoria ei. România de acum este fundamental diferită faţă de cea din anii ‘80, se modernizează şi adoptă rapid calea Vestului, atât în domeniul economic, cât şi politic şi mă bucur în mod special de schimbările pozitive care au adus România mai aproape de SUA.“
Când vine vorba de cifre, ambasadorul preferă să îşi lase partenerii să vorbească. „Cele 100 de milioane de euro iniţiale sunt destinate României, dar fondul poate să crească, pentru că urmărim să ne extindem atât în ţară, cât şi în regiune, suntem interesaţi de investiţii în Bulgaria, Ucraina şi, eventual, Moldova ca viitoare ţinte“, spune asociatul acestuia, Don Rosacker. Americanii se arată deschişi unei largi palete de parteneriate pentru a-şi plasa investiţiile. „Ceea ce ne interesează sunt proprietăţile şi proiectele imobiliare. Ne vom uita la toate oportunităţile, inclusiv la proiecte deja existente“, adaugă Rosacker.
Cei doi parteneri spun că o piaţă în schimbare, precum cea a României, creează oportunităţi şi ei sunt pregătiţi să investească „în orice condiţii de piaţă“. Banii cui vor fi investiţi aici? „Preferăm să păstrăm confidenţialitatea asupra surselor de finanţare, dar pot să spun că D4 are o plajă largă de surse în acest sens“, afirmă Rosacker.
În general, D4 Investments îşi propune valorificarea investiţiilor după o perioadă de doi-trei ani, ceea ce indică faptul că este vorba despre un fond speculativ de dimensiuni medii, aşa cum a fost şi Charlemagne Capital, care a valorificat un portofoliu de trei clădiri, printre care şi Charles De Gaulle Plaza. În condiţiile actuale ale pieţei, în care valoarea proiectelor creşte cu circa 20% pe an, D4 ar putea avea în perioada propusă un câştig de 40 – 60 milioane de euro.
David Funderburk