"Noi trebuie să folosim această criză ca pe o oportunitate. Avem nevoie – de abia acum – de mai multă şi nu de mai puţină Europă", afirmă ex-cancelarul german, astăzi în vârstă de 81 de ani, în cel mai mare ziar din Germania.

"Europa este viitorul nostru şi nu există alternativă la Europa. Avem toate motivele să fim optimişti, cu condiţia să existe dorinţă, Europa va păşi mai puternică din actuala criză. Să nu deranjăm", subliniază el, în editorial.

"Viitorul nu aparţine scepticilor, ci celor care fac ca lucrurile să se întâmple cu un scop clar în faţa ochilor. Discuţia actuală în Europa şi situaţia crizei cu care se confruntă Grecia nu ar trebui să ne facă să pierdem din vedere obiectivul unităţii europene şi să ne facă să dăm înapoi", adaugă el.

"Drumul spre Europa a fost uneori dificil (…) dar acest lucru este, de asemenea, parte din istoria Europei şi în viitor aceasta nu trebuie să se schimbe fundamental", consideră fostul cancelar.

Această pledoarie a lui Kohl, care se exprimă rar în public, intervine în timp ce nemulţumirile faţă de planurile de salvare a Greciei sunt din ce în ce mai puternice în Germania.

Un "Stop" mare bara luni prima pagină a ziarului Bild, care s-a revoltat împotriva "miliardelor de euro" pentru Atena, în timp ce 62% dintre germani doreau ca Bundestagul să blocheze noul ajutor pentru Grecia, potrivit rezultatelor unui sondaj date publicităţii duminică.

Deputaţii Bundestagului (camera inferioară a parlamentului) au adoptat, fără incidente, luni după-amiază, noul plan de ajutor pentru Grecia, dar nemulţumirea creşte printre aleşi în privinţa următorului pas: creşterea volumului mecanismelor viitoare de salvare.
Sursa: Agerpres