In termen de sapte zile de la achitarea actiunilor preluate de la stat (data limita 15 mai), Exall trebuie sa notifice Consiliul Concurentei fata de o eventuala concentrare economica.
„Noi nici macar nu am fost anuntati ca s-a semnt contractul de vanzare-cumparare a actiunilor”, a declarat presedintele Consiliului, Viorel Munteanu. Amenda pentru nepredarea documentatiei la Consiliu este de 100 milioane de lei.
Exall Resources a sustinut ca a venit la privatizarea Oltchim prin intermediul unui consotiu care include o companie canadiana de constructii, SNC Lavalin, un grup britanic din domeniul petrochimiei, PVC Group Plc, un investitor institutional, International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Stephen G. Roman, presedintele Exall Resources, spune ca respectivul consortiu vrea sa investeasca circa 550 de milioane de dolari in Oltchim, din care 220 de milioane de dolari vor fi alocati pentru rezolvarea imprumuturilor pe care le are combinatul la banci.
In spatele acestor promisiuni se afla foarte multe lucruri neclare pentru care nu exista decat raspunsuri la fel de incerte.
Pe parcursul negocierilor cu Autoritatea Pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului, reprezentantii Exall au prezentat scrisori de sutinere financiara pentru cumpararea pachetului de 53,258 % din actiunile Oltchim de la firmele PVC Group si SNC Lavalin. SNC Lavalin este un grup canadian de inginerie si constructii la nivel mondial, listat la Bursa din Toronto.
Dar reprezentantii celor doua companii, care nu au dat pana in prezent nici o declaratie publica referitoare la privatizarea Oltchim, sustin ca problema finantarii nu este inca rezolvata si ca nu se stie cine vor fi companiile sau fondurile de investitii care se vor alia cu Exall Resources.
Practic, in momentul de fata, afacerea Oltchim-Exall a intrat intr-o ceata totala. Exall a angajat compania americana de brokeraj Josephtal&Co, pentru organizarea unei oferte publice de actiuni de pe urma careia sa se realizeze investitiile la Oltchim. In acest sens a fost infiintata compania Oltchim Acquisition Company. Oficiali ai APAPS spun ca nu exista o clauza in contract care sa interzica Exall sa faca acest lucru.
„Membrii consortiului si diverse alte fonduri vor investi in Oltchim prin intermediul acestei companii”, spune Stephen Roman. El nu a precizat insa care va fi cota de participare a SNC Lavalin sau a PVC Group si nici care este momentul in care se va sti cu exactitate cati bani au fost stransi.
Reprezentantii SNC Lavalin au declarat ca nu exista nimic cert in privinta participarii la finantarea Oltchim.
„Problema realizarii unor investitii in capitalul social al Oltchim este foarte delicata si trebuie sa se faca cu aprobarea Consiliului de Administratie. Situatia este aceeasi si in cazul ajutorului financiar pe care ar trebui sa-l acordam grupului Exall”, a declarat prin telefon asistenta presedintelui companiei, Jacques Lamarre.
In acelasi timp, reprezentantii PVC Group au adoptat o pozitie rezervata, aratand ca la nivelul conducerii companiei nu s-a luat inca nici o hotarare care sa fie comunicata presei.
„Deocamdata, singurul lucru de care suntem legati in afacerea Oltchim este o intelegere pe care am semnat-o cu Exall Resources. In comunicatul de presa respectiv se arata clar ca implicarea noastra in Oltchim ramane la stadiul de asistenta acordata Exall Resources.” Pe de alta parte, PVC Group este deja prezent la Oltchim printr-un joint-venture care se numeste OLTGROUP SRL si care produce, printre altele, granule pentru cabluri electrice.
Analisti de pe piata britanica de capital au declarat ca decizia Exall de a prelua cu orice pret Oltchim a fost foarte bine gandita.
„Afacerile cu minereuri ale Exall nu au mers prea bine in ultimii ani, iar pierderile din exploatare au fost semnificative. Practic, conducerea acestei companii spera sa convinga investitori de pe piata de capital sa se implice din punct de vedere financiar in Oltchim, cu motivatia ca este vorba de o intreprindere cu performante economice pozitive”, spune analistul britanic Mervyn King.     
Exall a avut pierderi in ultimii doi ani:
Exall Resources a concurat in cursa pentru privatizare cu compania Romarta 2000, a fondului de investitii Broadhurst, care a depus la randul ei o oferta. Pachetul de 53,2% pe care il detinea statul roman la Oltchim a fost scos la vanzare in septembrie 2000. Exall Resources este o companie de exploatare miniera, in special in domeniul extractiei de aur, dar din obiectul de activitate reiese ca are afaceri si in domeniul constructiilor de masini. Grupul canadian, cu venituri totale de 20,52 milioane de dolari in 1999, a inregistrat pierderi in ultimii doi ani.
Presedintele Exall este de altfel implicat si intr-o alta afacere „romaneasca” si anume aceea a unei alte companii canadiene, Gabriel Resources, care de doi ani sustine necontenit ca in Romania exista un zacaminte de aur si argint in valoare de mai multe miliarde de dolari.
Si la Rosia Montana oamenii de afaceri canadieni au incercat sa convinga investitorii sa cumpere actiunile Gabriel Resources, pe motiv ca vor castiga bani frumosi. Dar ca pana atunci este nevoie de 250 milioane dolari pentru explorare.
Oltchim a avut anul trecut un profit net de 33,6 miliarde de lei (1,6 milioane de dolari), la o cifra de afaceri de 4.628 miliarde de lei (220,4 milioane dolari).

Detaliile contractului de privatizare
· Pretul de cumparare a 53,258% din actiunile Oltchim este de 10 milioane de dolari
· Investitii totale de 150 milioane de dolari esalonate pe trei ani, din care 16 milioane de dolari sunt destinati proiectelor de mediu
· Restructurarea datoriilor companiei, cifrate la 190 milioane de dolari
· Cumparatorul va determina societatea sa dezvolte o activitate economica apta sa conduca la plata datoriilor si sa o determine pe aceasta sa nu apeleze la facilitatea acordata de statul roman privind garantarea creditelor.
Sursa: APAPS