Examenul de Bacalaureat 2025. Probele de competențe, programate mai devreme
Anul acesta aduce schimbări importante în organizarea examenului de Bacalaureat 2025. În primul rând, probele de competențe vor avea loc mult mai devreme decât în anii precedenți, desfășurându-se în perioada 27 ianuarie – 7 februarie.
O altă noutate este posibilitatea ca elevii să își vizualizeze lucrările înainte de depunerea contestațiilor, măsură introdusă pentru prima dată.
Probele orale vor începe pe 27 ianuarie, cu testarea competențelor de comunicare orală în limba română, care se va încheia pe 29 ianuarie. În perioada 29-31 ianuarie, elevii din partea minorităților naționale vor susține proba orală la limba maternă.
Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională va avea loc între 3 și 5 februarie, iar proba privind competențele digitale se va desfășura între 5 și 7 februarie.
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2025
Probele scrise sunt programate mai târziu, în perioada 10-16 iunie. Prima probă, cea la Limba și literatura română, va avea loc pe 10 iunie, urmată pe 11 iunie de proba obligatorie a profilului.
Pe 13 iunie, candidații vor susține proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii din partea minorităților naționale vor avea proba scrisă la Limba și literatura maternă pe 16 iunie.
Rezultatele preliminare ale probelor scrise vor fi afișate pe 20 iunie, până la ora 12:00, iar în aceeași zi, între orele 14:00 și 18:00, elevii vor avea posibilitatea să își vizualizeze lucrările și să depună contestații. Etapa de contestații continuă pe 23 și 24 iunie, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 30 iunie.
A doua sesiune a Bacalaureatului 2025
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2025 va începe cu înscrierile, programate în perioada 14-21 iulie. Probele de competențe se vor desfășura în luna august.
Între 4 și 5 august, vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în limba română, urmate pe 5 august de evaluarea competențelor lingvistice la limba maternă pentru elevii din partea minorităților naționale.
Competențele digitale vor fi evaluate pe 6 august, iar competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională, pe 7 și 8 august.
Probele scrise din sesiunea de toamnă vor începe pe 11 august, cu proba la Limba și literatura română, și vor continua pe 12 august cu proba obligatorie a profilului. Pe 13 august va avea loc proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 14 august, elevii din partea minorităților naționale vor susține proba scrisă la limba maternă.
Rezultatele preliminare vor fi afișate pe 18 august, când candidații vor putea vizualiza lucrările și depune contestații. Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor vor continua pe 19 și 20 august. Rezultatele finale ale celei de-a doua sesiuni vor fi publicate pe 26 august.