Balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a înregistrat, în primele două luni din 2014, un excedent de 104,2 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 169,2 milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
În perioada menţionată, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 814,2 milioane de euro, în creştere cu 54,3% (286,6 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă din 2013, acestea fiind susţinute atât de livrările intracomunitare, cât şi de expedierile către ţările terţe. Importurile au totalizat, în primele două luni din acest an, 710 milioane de euro, în creştere uşoară cu 1,9% faţă de perioada ianuarie-februarie 2014.
Potrivit sursei citate, patru produse au contribuit la majorarea consistentă a încasărilor la export, respectiv porumbul, grâul, ţigările şi seminţele de floarea soarelui, acestea reprezentând 63% din totalul veniturilor. Raportat la primele două luni din 2013, creşteri în diferite proporţii ale volumelor exportate s-au înregistrat la majoritatea grupelor de produse agroalimentare, cu excepţia cărnii de pasăre şi a bovinelor vii, care au marcat scăderi nesubstanţiale.
Principalele produse agroalimentare importate în perioada menţionată au fost carnea de porc, seminţele de floarea soarelui, citricele, preparatele pentru hrana animalelor, ciocolata şi tutunul brut.
Comparativ cu perioada similară din 2013, costuri suplimentare au fost înregistrate, în principal, la achiziţia de tutun brut (+6,4 milioane de euro, recuperate ca urmare a exportului de ţigări), carne de porc (+5,5 milioane de euro), zahăr (+5,4 milioane de euro), boabe de soia (+5 milioane de euro) şi ciocolată (+4,5 milioane de euro).
'Influenţa negativă în balanţă a acestor cheltuieli a fost atenuată de scăderea importurilor la porumb (mai puţin cu 12 milioane de euro), şroturi de soia (-10,3 milioane de euro), cafea (-5,3 milioane de euro) şi extractul de malţ (-2 milioane de euro)', precizează MADR.
Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agricol al României. Astfel, în primele două luni ale anului 2014, exporturile de produse agroalimentare către această destinaţie au avut o pondere valorică de 57,6%, iar importurile din statele membre UE au deţinut o pondere de 82,6%.
România a reuşit în 2013, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, faţă de un deficit de aproape 800 de milioane de euro în anul 2012.
Anul trecut, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de peste 5,098 miliarde de euro, cu 1,183 miliarde de euro mai mult faţă de anul precedent (plus 30,2%), şi a încheiat anul cu un plus de aproape 325 milioane de euro la balanţa comercială pe acest segment.
Importurile de produse agroalimentare au depăşit uşor valoarea de 4,773 miliarde de euro, consemnând o creştere de 2,4% comparativ cu valoarea înregistrată în anul 2012.
SURSA: Agerpres