Excedentul bugetar al Rusiei a ajuns la 128,4 miliarde de ruble în primele zece luni ale lui 2022

Ministerul rus de Finanțe a anunțat că excedentul bugetar în primele 10 luni ale acestui an a fost de 128,4 miliarde de ruble, echivalentul a 2,1 miliarde de dolari. Suma este de aproape două ori mai mare față de cea anunțată în luna septembrie – 54,7 miliarde de ruble.

Bugetul Federației Ruse ar putea fi pe deficit până la finalul anului, din cauza majorării cheltuielilor privind războiul din Ucraina și din cauza scăderii veniturilor generate de pe urma exporturilor de petrol și gaze. Ministerul rus de Finanțe spune că deficitul bugetar pe acest an va fi mai mare decât ținta de 0,9% din PIB pe care este construit bugetul.

Veniturile din taxe pe petrol și gaze s-au dublat în octombrie

Datele instituției din Moscova mai arată că veniturile din taxe pe petrol și gaze s-au dublat luna trecută, în comparație cu luna septembrie a acestui an.

Explozia prețului gazelor a compensat scăderea bruscă a exporturilor de acest fel spre Europa. Pe acest fond, grupul Gazprom a plătit suplimentar 416 miliarde de ruble, drept taxă, pentru extragerea mineralelor.

Taxa este una temporară și este aplicată pe profitul excepțional. Aceasta a fost introdusă după majorarea prețurilor în prima jumătate a acestui an, dar va fi plătită de către Gazprom și în noiembrie și decembrie.

Cheltuielile în primele zece luni ale anului au crescut cu 20%

Ministerul rus de Finanțe mai arată o majorare a cheltuielilor cu 20 de procente în primele zece luni ale lui 2022, în timp ce Guvernul a majorat sumele pentru prestațiile sociale.

Decizia Guvernului de la Moscova a venit în contextul recesiunii și a cheltuielilor care au legătură cu conflictul armat din Ucraina.

De asemenea, aceste date mai relevă că luna octombrie a fost prima lună în care Ministerul rus de Finanțe a trebuie să apeleze la fondul de rezervă al statului pentru a acoperi cheltuielile, asta după ce prim-ministrul Mihail Mişustin a anunțat folosirea a 1.000 de miliarde de ruble din fond în acest scop.

Într-o altă ordine de idei, analiștii se așteaptă ca bugetul Federației Ruse să ajungă la deficit până la finalul acestui an. Amintim că atât Marea Britanie, cât și Uniunea Europeană, au introdus un plafon de preţ pentru petrolul rusesc.

De asemenea, ele au interzis companiilor să mai ofere orice fel de servicii pentru navele care transportă ţiţei rusesc, dacă preţul de achiziţie este peste acea limită, scrie Bloomberg.