Instituție de elită în pesajul educațional preuniversitar românesc, Complexul Educațional Laude-Reut împlinește un sfert de veac de la înființare. Început, în 1997, ca proiect al ambasadorului Ronald S. Lauder și încredințat încă din prima zi doamnei Tova Ben Nun-Cherbis, proiectul Laude-Reut s-a dezvoltat frumos, ajungând, astăzi, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din țară.
Excelența în educație, sărbătorită pe scena Operei Naționale București la a 19-a ediție a Galei Prieteniei Laude-Reut
Recunoașterea valoriii școlii din centrul capitalei a fost făcută, aseară, pe scena ONB, de către nume marcante, în cadrul unei gale aniversare. Au dorit să își exprime aprecierea față de valoarea academică incontestabilă și față de aportul consistent la formarea de valori în domenii precum business, media sau diplomație, printre alții, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și ministrul Educației Ligia Deca.
Adresându-se publicului cu urări de sănătate, bunăstare și pace, Marcel Ciolacu a subliniat rolul Statului Israel de aliat ”cel mai important în Orientul Mijlociu”. Domnia s-a a continuat cu aprecieri la adresa președintei Complexului Educațional Laude-Reut, Tova Ben Nun-Cherbis, ”pentru modul exemplar prin care conduce această instituție de învățământ preuniversitar din România. În cei 25 de ani de la înființare, instituția dumneavostră s-a dovedit un centru unde performanța este la ea acasă, fapt demonstrat de rezultatele foarte bune ale elevilor la evaluările naționale și în concursurile internaționale. Unii dintre absolvenți sunt în prezent oameni de afaceri de succes, specialiști de renume în diverse domenii, studenți la universitățile de elită din lume”, a spus Marcel Ciolacu.
Președintele Camerei deputaților s-a adresat elevilor Laude-Reut, exprimându-și încrederea că, peste ani, se vor regăsi printre elitele europene, grație educației și cunoștințelor lor. Totodată, Marcel Ciolacu i-a îndemnat să contrubuie la construirea unui viitor ”ale cărui principale coordonate sunt respectul pentru diversitate, cultură, drepturile fundamentale ale omului, pacea și dialogul”.
Acesta s-a adresat și dascălilor, cărora le-a mulțumit pentru contribuiția importantă pe care o au în formarea generației de mâine.
Excelența Sa Reuven Azar, ambasador al Statului Israel la București, discurs în Română
Excelența Sa Reuven Azar, ambasador al Statului Israel la București și președinte onorific al Laude-Reut Board of Trustees, s-a adresat tuturor celor prezenți în limba română, deși mandatul său la noi în țară a început abia în luna octombrie, anul acesta.
”Complexul Educațional Laude-Reut este un simbol pentru libertate și lumină”, a spus ES Reuven Azar. ”Educația pe care o oferă este în spiritul moștenirii noastre comune iudeo-creștine. Doar prin fuziunea valorilor și a excelenței ne putem bucura de succes”, a continuat acesta.
Un important prieten și susținător al Complexului Educațional Laude-Reut, ES. Reuven Azar și-a exprimat aprecierea față de contribuția Tovei Ben Nun-Cherbis și a școlii Laude-Reut la păstrarea vie a luminii prieteniei și solidarității între popoarele român și evreu.
”Dragă Tova,
În ultimii 25 de ani, ai ținut vie lumina prieteniei și a solidarității. Împreună cu elevii și profesorii școlii ne inspirați, asemenea Macabeilor acum 2300 de ani. Școala Laude-Reut reflectă legătura specială dintre Israel și România bazată pe valori și aspirații comune”, a încheiat ES Reuven Azar.
Și, pentru că Laude-Reut este recunoscută drept o școală care cultivă și promovează excelența în domenii – cheie, pe scena Operei Naționale București au fost premiați elevi cu merite deosebite la concursurile naționale și internaționale. Recunoașterea valorii elevilor Laude-Reut a venit chiar din partea doamnei ministru a Educației Ligia Deca.
”Dragi elevi, dragă Tova, Excelențele Voastre, stimați reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului, Excelența Voastră domnule Reuven Azar, îmi face
”Doresc să urez pace și bucurie tuturor copiilor, tinerilor, părinților, profesorilor și întregii comunități evreiești din România. (….) Astăzi, pentru a depăși provocările în educație, care ne încearcă, la fel ca și în societate, avem nevoie de dăruirea, comuniunea și credința pentru care este cunoscută comunitatea evreiască. Complexul Educațional Laude-Reut reprezintă un punct de reper al educației de excelență în România și, după cum ne arată și acest eveniment, centrul onorează rolul de a păstra și transmite tradiția culturală evreiască din generație în generație. Rezultatele elevilor prezenți aici vorbesc despre înalta calitate a educației pe care o oferă acest complex”, a apreciat și ministrul Educației Ligia Deca.
Despre tradiție, multiculturalitate și un vis împlinit, care a pornit către succes în urmă cu 25 de ani, a vorbit și Tova Ben Nun-Cherbis, președintă și fondatoare a Complexului Educațional Laude-Reut.
”Noi, la Complexul Educațional Laude-Reut, am început un vis și, timp de un sfert de veac, am cultivat și crescut un copac cu rădăcini adânci în educație”, a fost mesajul pe care președinta Complexului Educațional Laude-Reut l-a adresat celor prezenți.