,,Mai exact, pacienții vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplată, iar statul va fi nevoit să deconteze medicamente mai scumpe", a explicat directorul executiv al APMGR Laurenţiu Mihai. În realitate impactul bugetar al medicamentelor compensate cu prețuri sub 10 lei este redus, acestea reprezentând doar 11,4% din valoarea sumelor plătite de către stat pentru medicamente în primul semestru din 2012, potrivit datelor furnizate de compania de cercetări și analize de piață Cegedim.
Totodată, datele Cegedim arată că, în aceeași perioadă, medicamentele cu preţuri sub 10 lei au reprezentat 56,2% din volumul de medicamente cu prescripție medicală utilizate în România, ceea ce indică folosirea pe scară largă a acestora, în special de către populația cu venituri reduse. Concret, dacă în România se utilizează cca 400 milioane de cutii de medicamente cu prescripție medicală, scoaterea din lista de compensare a produselor sub 10 lei ar presupune eliminarea de la decontare a mai mult de jumătate din acestea.
"Considerăm că este necesară o abordare responsabilă, în acord cu problemele de sănătate înregistrate la nivel național, în contextul în care medicamentele cu preţuri sub 10 lei tratează afecțiuni foarte răspândite în România. Spre exemplu, pe segmentul afecțiunilor cardiovasculare, România ocupă unul dintre primele locuri la nivelul UE – doi din trei români mor din această cauză.. Potrivit statisticilor, 7 milioane de români suferă de boli cardiovasculare", a adăugat Laurențiu Mihai.
Lista medicamentele cu prețuri sub 10 lei cuprinde produse care acoperă o gamă largă de categorii terapeutice:
· Peste jumătate (58,5%) din antibioticele cu prescripție medicală utilizate în România au prețuri sub 10 lei. Totuși, acestea reprezintă doar 11,6% din efortul de decontare al statului român pentru această categorie de medicamente.
· 43,5% din medicamentele cu prescripție medicală folosite pentru afecțiuni cardiovasculare sunt în această categorie și reprezintă doar 13,7% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afecțiuni.
· 51,4% din medicamentele cu prescripție medicală pentru afecțiuni ale sistemul digestiv au prețuri sub această sumă și înseamnă doar 12,5% din valoarea sumelor decontate.
· 70% din medicamentele cu prescripție medicală pentru afecțiuni ale sistemului nervos se află în această categorie și înseamnă 13,9% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afecțiuni.
· 80% din medicamentele cu prescripție medicală folosite pentru afecțiuni antireumatice au prețuri sub 10 lei și reprezintă doar 25,1% din valoarea sumelor decontate.
O asemenea măsură, mai spun reprezentanții APMGR, ar limita accesul pensionarilor și al familiilor cu venituri reduse la tratamente medicale, în condițiile în care efortul financiar suportat de aceștia ar crește considerabil, ca urmare a scoaterii de la compensare a medicamentelor cu prețuri accesibile.
Actualul Executiv îşi propunea în programul de guvernare asumat să încurajeze consumul de medicamente generice, cu scopul de a asigura accesul unui număr cât mai mare de pacienţi la tratament farmaceutic.
"În realitate, vedem că Ministerul Sănătății nu este cu adevărat preocupat de optimizarea cheltuielilor din sistemul medical. Direcțiile anunțate riscă să producă efecte complet opuse obiectivelor anunțate de încurajare a consumului de medicamente generice și reducere a cheltuielilor bugetare, precum și să limiteze accesul populației la tratament medical", a concluzionat Laurențiu Mihai.
Excluderea medicamentelor cu preţuri reduse din lista compensatelor ar afecta pacienții și ar majora cheltuielile bugetare
1 august 2012, 11:47
Ultima modificare în 1 august 2012, 14:47
O posibilă excludere a medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de medicamente compensate ar însemna ,,suprataxarea” indirectă a pacienţilor, o încălcare a programului de guvernare asumat și, pe termen mediu, creșterea cheltuielilor bugetare, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Etichete: compensare,
medicamente
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook