EXCLUSIV! A existat un plan de distrugere sistematică a industriei românești? „Interesul era să nu mai producă și să iasă de pe piață”
Din discuții nu au lipsit evenimentele de actualitate, de la războiul din Ucraina până la Eurovision, dar și comentariile despre situația economică a României.
Astfel, acesta a fost întrebat de jurnalistul Dan Andronic dacă a existat un plan de distrugere sistematică a industriei românești.
„Nu cred că a existat un plan sistematic de distrugere. Cred că nu a existat niciun plan și asta a dus la distrugere. Din afară au existat mai multe interese, nu a existat un plan coordonat. Fiecare și-a urmărit interesul”, a răspuns Varujan Vosganian.
Amintim că noul episod al podcastului marca EVZ Play poate fi vizualizat la finalul articolului.
În clipa în care scoteai o rotiță, celelalte să învârteau în gol
În continuare, acesta a vorbit și despre situația de la Oltchim, punctând că interesul a fost să „nu mai producă și să iasă de pe piață”.
„Interesul era ca Oltchim să nu mai producă și să iasă de pe piață, așa cum au fost alte interese să se distrugă industria de îngrășăminte din România. Nu avem industria zahărului, industria hârtiei și cartoanelor, nu mai avem industrie de geamuri, nu mai avem industrie de covoare, nu mai avem de îngrășăminte. Să continui? Fiecare din astea are undeva un câștigător în afară care vinde României.
Cred că principalul vinovat aici este strategul din România. El nu și-a dat seama de un lucru. Această economie românească, așa cum era ea, avea o funcționare corelată. În clipa în care scoteai o rotiță, celelalte să învârteau în gol. Am să-ți dau un exemplu. Agricultura cooperatistă (…) avea un corespondent în industria de mașini tractoarele.
În clipa în care noi am distrus cooperativele (…) n-am mai avut piață pentru tractoare și atunci uzina de tractoare s-a închis, o uzină care producea tractoare și pentru america latină”, a completat Varujan Vosganian.
De asemenea, acesta a explicat și că Ion Iliescu a pornit cu „niște prejudecăți și spaime din comunism”.
„Lui Iliescu îi datorăm între ghilimele faptul că România nu s-a unit cu Republica Moldova. În 1991, a existat o intenție din partea mai multor membri ai parlamentului să facem o hotărâre noi și una în Moldova prin care să facem unirea. Nu eram nici noi în UE, ei erau deja ieșiți din Uniunea Sovietică. Era destul, numai că lui Ion Iliescu i-a fost teamă”, a completat Vosganian.