Deși avem milioane de doze de vaccin Covid-19 expirate, decidenții ne anunță că alte milioane de doze de vaccin au fost comandate pentru viitor. România va primi, conform contractului anunțat de ministrul Sănătății, alte 19 milioane de doze care nu mai sunt eficiente. Revine din urmă o întrebare; cine va plăti pentru risipa faraonică a banului public din timpul pandemiei?
Invitatul lui Ionuț Cristache din fiecare zi de luni, în podcastul marca EVZ-Capital „Cristache și Cristoiu„, a remarcat de la bun început că anunțul ministrului Alexandru Rafila despre achiziționarea altor vaccinuri anti-Covid-19 relevă încă o gafă a autorităților.
Cristoiu: Doza 4 e o prostie, e apă chioară
Vaccinul nu este eficient în cazul ultimei tulpini, Omicron, a atras atenția reputatul jurnalist. „Repet, acest vaccin nu mai este util. A zis inclusiv Președintele României, Klaus Iohannis, în conferință de presă. Cine face acum doza 4 cu ăla e o prostie, e apă chioară. Ei spun! Trebuie să așteptăm unul nou, dar ăla care vine nou, după asta o să mai vină încă o tulpină, și după asta tot o să facem”, a afirmat Ion Cristoiu în studioul EVZ-Capital.
Treabă românească: în „lumea nouă” intrăm cu vaccinuri vechi
Ministrul Rafila a admis luni, într-o conferință de presă, că dacă ar trebui să aleagă între a patra doză acum sau în septembrie cu un ser specific ar alege varianta din urmă.
„În momentul de față avem 8,5 milioane de doze ineficiente. Alte 8 milioane de doze care vin anul ăsta, la fel de ineficiente. În 2023, alte 19 milioane plătite, angajate deja”, a remarcat moderatorul emisiunii.
Context în care invitatul său a reamintit că cel mai grav aspect, pe care statul să luptă să-l treacă în plan secundar, provine de la tunurile care s-au dat în pandemie. De exemplu, fostul șef Unifarm, Adrian Ionel, a fost condamnat recent la 7 ani de închisoare pentru o mită de 700.000 de euro pentru achizițiile de materiale sanitare din pandemie. Pe de altă parte, e de notorietate că în timpul Guvernului Orban s-au dat cele mai mari tunuri în materie de achiziții.
Cristoiu: De ce nu cere Rafila renegocierea?
Cristache: S-au mișcat repede.
Cristoiu: Dacă se mișcau repede îl prindeau și pe cel care l-a pus (n.r. – pe fostul șef Unifarm) să facă.
Cristache: Ce-i cu demența asta? Pe domnul Cîțu îl întreabă cineva de sănătate? Cine răspunde pentru tunurile astea?
Cristoiu: Nu știu, întrebați-l pe Rafila. El clămpăne, tot vorbea acum un an și nu mă lăsa să vorbesc. (…) De ce nu cere renegocierea (n.r.- contractelor de achiziție a noilor vaccinuri). Plătim apă chioară?
Emisiunea integrală: