Majorările de salarii dictate prin lege nu s-au oprit în 2018. Între 330.000 și 350.000 de oameni vor primi, chiar de la finalul acestei luni, cu până la 40% în plus, arată calculele noastre. Este vorba despre angajații din construcții pentru care Guvernul a introdus mai multe facilități fiscal, prin ordonanța de urgență 114/2018.

Din calculele noastre, făcute și cu ajutorul aplicației calculatorsalariu.ro, mărirea se apropie de 30%, ba chiar peste 35%, poate chiar 40%, dacă salariatul beneficiază și de sporuri, cum ar fi cel de vechime, care să se adauge la bază. Explicația acestor măriri consistente constă în scăderea drastică a taxării pe muncă în domeniul construcțiilor, certificată prin OUG 114/2018, care fac din acest sector unul “prioritar” pentru România pentru următorii 10 ani.

Concret, lucrătorul în construcții, fie că este inginer, dulgher, șofer, director, secretară sau necalificat nu mai plătește 10% impozit pe venit. Acest procent i se transferă la salariul net, pentru că este vorba de contribuția salariatului. Dacă mai are și vreun spor, cu atât mai mare este suma în plus. Similar, la CASS, nu se mai plătește 10%, suma derivată din aplicarea acestui procent la salariul de bază transferându-se la net. El va fi asigurat la Casa de Sănătate, pentru servicii medicale, fără săm plătească contribuție, similar pensionarilor. CASS scade de la 25% la 21,25%, pentru că se anulează contribuția la pensie Pilonul 2. Diferența de 3,75% se adaugă la net. În plus, contribuţia asiguratorie pentru muncă, pe care o plăteşte angajatorul, scade la 0,3375%, de la 2,25% cât a fost până acum. Net, mai înseamnă un plus de circa 1,5% la salariul net.

Sumarizând, creșterea pe net este, dacă salariatul nu beneficiază de niciun spor, de 25%. Dar, cu cât există sporuri,  – de vechime, de risc, de șefie, cu atât creșterea netului este mai mare, pentru că sumele rezultate ca procent pe venit sau CASS aplicate la brutul total care erau reținute de stat intră acum în contul lucrătorului.

Pentru o imagine foarte clară, puteți calcula singuri ce salariu net veti primi, în câteva zile(dacă nu l-ați încasat deja cu ajutorul calculatoarelor sepcializate, care pot fi accesate pe internet.. Se introduce în rubrica indicate salariul brut, incluzând toate sporurile, pe care îl aveți prin contractul de muncă, apoi selectați Calculez pentru societate comerciala din sectorul constructiilor. Va rezulta noul net pe care îl încasați, începând cu luna ianuarie.

 

Schimbările de taxare a muncii în domeniul construcțiilor vizează firmele care realizează cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, în activităţi din construcţii, ai căror salariaţi au venituri brute lunare din salarii şi asimilate salariilor, cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv şi care sunt realizate în baza contractelor individuale de muncă. Statul a dorit astfel să evite înșelătorii de genul celor în care, ca să beneficieze de taxele scăzute pe muncă, administratorii unor firme ar fi declarat activitate aprinicpală construcții, dar să încaseze majoritatea banilor din chiriile unor imobile sau orice fel de activități, altele decât propriu-zis construcții.Cât privește salariul minim din domeniu, acesta fost și el stabilit la un prag inferior  –  3.000 de lei, adică 2.361 lei net, și 150.000 de salariaţi îl vor câştiga, potrivit lui Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, adică cam o treime din totalul salariaților.

În prezent,  deficitul de personal în construcții este de circa 70.000 de lucrători și va creşte în următorul an la 100.000 de oameni, a mai arătat Erbaşu.

Piaţa muncii se confruntă cu un deficit semnificativ de forţă de muncă, mai ales în construcţii şi în industria ospitalităţii, iar criza de lucrători calificaţi s-a acutizat în ultimul an. 4 milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomunitară s-a dovedit insuficient pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, în ciuda faptului că Guvernul a crescut din 2017 numărul de lucrători din afara UE, nou-admişi pe piaţa muncii din ţara noastră.