Deși poporul român a trecut prin momente dificile de-a lungul timpului, a existat mereu o resursă care ne-a ajutat să trecem peste cele mai grele momente și ne-a readus zâmbetul pe buze în cele mai triste zile: umorul.  În cadrul podcastului „Evenimentul Zilei”, ediția specială de Ziua Națională a României, Ionuț Cristache a l-a avut ca invitat special pe actorul de comedie George Tănase, care a oferit detalii neștiute despre industria comediei din țara noastră.

George Tănase, despre umorul din România

„Cum merge comedia în România? Plătește românul să vin să râdă?”, l-a întrebat Ionuț Cristache.

„Lumea rade, ca o obișnuință istorică. Ne place să râdem! Eu cel puțin nu mai am răbdare să mă uit la ceva slab calitativ, prefer să plătesc pentru o platformă să mă uit la ceva de calitate”, a fost răspunsul lui George Tănase.

„Întotdeauna aveam vorba asta că ardelenii sunt cei mai uniți, când le dai tasku-uri foarte mici. Nu mă ocup de satiră politică pentru că mi se pare când ajung să studiez un personaj îl schimbă din funcție. Țin cont de orice detaliu. Alții necesită foarte mult studiu. Mi-a dat foarte mult de furcă în ultima perioadă personajul

nu puteam să-i fac vocea. Am făcut parodie, lui i-a plăcut. Nu simțeam timbrul. E periculos Serghei pentru stand-up, e o bombă cu ceas, nu e genul să tacă juma de oră”, a mărturisit, joi, actorul de comedie.

Potrivit spuselor sale, Gigi Becali a fost unul dintre cele mai parodiate persoane publice din România, însă acum este un capitol închis.

„Gigi Becali pe care l-a imitat toată țara. E un personaj care s-a tot făcut, dar mai prinde este un carusel de inflexiuni, e mai așezat acum. Ar putea vorbi doar cu mimica. E mai calm. Nu prea pot să mă uit la mine, nu am nicio glumă preferată. Becali e la capitolul închise. Eu l-am făcut doar pentru că îmi place foarte mult, mă uit la declarațiile lui. Pentru mine e un personaj spumos, nu-l mai fac, încerc să mă duc spre altceva. Vinde că îl știe toată țara”, a explicat George Tănase.

„Care este forma de organizare a breslei din care faci parte?”, l-a întrebat Ionuț Cristache.

„În mare parte sunt niște manageri care se ocupă de treaba asta. Nu sunt mulți, este The Foul, mai este Comics-ul și Club 99. Vârful umorului a fost atins cu iUmor, o șansă de lansare, foarte mulți comedianți s-au lansat acolo, a fost mare de tot, pe mine nu prea m-a ajutat. Eu am participat, l-am imitat pe Bendeac. Eu îl imitam pe Costel de 7 ani, eu știam să-l imit, trebuia să studiez un moment care avea mai multe inflexiuni și detalii cum ar fi sforăitul și pentru mine a fost un șoc.

George Tănase a fost criticat pentru că l-a parodiat pe Jador

E și o eră în care mi se pare că vine de afară un val grețos de cancel culture care nu te mai lasă să imiți pe nimeni. Sunt la o replică distanță de a fi închis, de a nu mai imita pe nimeni. Numai explic nimănui. Eu am pățit o chestie pe care nu o mai înțeleg în țara asta. Am parodiat un om de culoare si l-am parodiat și pe Jador și au sărit românii pe mine. Ce m-a frustrat este că eu eram mai în negru în rolul lui Jador, decât în rolul cu sud-americanul. Eu sunt critic de manele, banalizez manelele, manele sunt o operă de artă la noi”, a fost răspunsul dat de George Tănase.

În ciuda acestui fapt, parodierea maneliștilor a atras publicul din România și, potrivit spuselor lui George Tănase, telespectatorii români vor aprecia aceste personaje.

„A ajuns sunt într-un vârf și o să cadă, e ca un Bitcoin- criptomanele. Azi orice content, dacă te uiți pe trend îs 46 de manele. E foarte greu să prinzi trendingul, mai sunt persoane ca Delia. Mie mi se pare că oamenii sunt ipocriți. Nu poți să negi ca există acest fenomen al manelelor, este în fața ta, trebuie să-l accepți, există. Nu poți să te faci că nu există”, a explicat actorul de comedie.

Geoge Tănase nu parodiază intelectuali sau politicieni

Acesta a mărturisit, totodată, că nu a parodiat, până acum, intelectuali din România deoarece trebuie să le dea o caracteristică, trebuie să fie contrapunctuală, trebuie să le dea o conotație negativă ca să atragă telespectatorii.

„Dacă ar susține financiar cineva aș face-o cu mare onoare. Masele nu consideră un subiect facil manelele. Eu în ultima perioadă merg pe ce mi se pare mie amuzant. Eu sunt cam lup singuraticul nu prea am făcut tot ce mi-au spus masele. Ionuț, (Ionuț Rusu), de exemplu a avut o perioadă în care a făcut-o pe Dana Budeanu că cerea publicul, a muls cam tot ce era acolo la personajul ală, eu nu am răbdare, trebuie să ai răbdare.

L-am făcut pe Vadim (Vadim Tudor), dar vag, am făcut un moment într-un stand up m-am legat vag de politicieni, nu mi-a mai atras nimeni atenția în ultimii zece ani. Rareș Bogdan nu mi se pare informant. Eu dacă aș face clip cu Rareș Bogdan ai râde tu și încă o sută, ori voi nu plătiți pentru clipul ăsta. Eu dacă îl vad pe acel personaj care mă cucerește și mă face să-l râd îl fac, da. Ce aș găsi eu la Rares Bogdan ca să-l transform într-un personaj, eu nu zic nu, dar dacă avea ceva care să se repete, ca la Hagi, de acolo devenea personaj, pentru mine Rareș Bogdan e anost.

Trebuie să ai niște ticuri din start. De la tine aș lua timbrul vocal și dicția care este impecabilă, ai aspect de personaj din start. Un super personaj Silviu Mănăstire făcut de (Mihai) Bendeac sau Denise Rifai. Dacă ai un aspect neutru, publicul nu-ți reține fața”, a precizat actorul de comedie.

Politicienii din România nu i-au atras atenția lui George Tănase, însă concurenții de la anumite emisiuni TV, precum Survivor România, da.

„Mi-au scris o grămadă de personaje care au participat la emisiuni gen „Survivor”. La mine și pot să fiu sincer cred că este 60% talent 40% exercițiu pentru că sunt leneș, în ultimul timp sunt leneș, dar trebuie să compensezi prin muncă, sunt ore întregi de urmărit.

Nu am renunțat la persoanele care nu mi-au reușit, chiar ți la Bendeac care nu este un personaj ofertant, acum trec printr-o perioadă în care pot parodia pe oricine. Pe imitații nu suntem foarte mulți. Bendeac este etalon, dar probabil nu mai vrea că este foarte mult de muncă s-ar putea probabil să nu mi mai ardă de maimuțărit. Am văzut chiar și în emisiuni ca Divertis care erau puși persoane fără talent în rolurile respective”, a spus George Tănase.

Cum își lucrează textele?

„Textele le lucrez, nu e nimic la plezneală le lucrez, le testez. Soția e primul cobai care trebuie sa suporte toate glumele proaste. E foarte selectivă cu glumele, ea auzind acasă toate tâmpeniile. Dacă văd că râde și ea și am cât de cât un reper, le dau și le mai cântăresc. Textele se lucrează, se scriu se pregătesc și apoi merg la open mic le testez și îm funcție de ideile în care eu cred cel mai tare, alea rămân”, a adăugat actorul de comedie.

Cam la trei/șase luni se schimbă glumele, după ce a făcut toată țara cu cele, mă plictisesc eu. Oamenii dacă m-au văzut acum șase luni nu mai vin, dacă eu acum vorbesc despre pandemie și peste șase luni s-a dus pandemia s-a dus și gluma”, a explicat el.