Cristian Terheș, fost candidat la alegerile prezidențiale, revine în centrul atenției printr-un dialog tensionat în podcastul „HAI LIVE!”. Acuzat că a „anulat alegerile”, Terheș răspunde acuzațiilor și lansează, la rândul său, acuzații grave de fraudă electorală. Emisiunea, moderată de jurnalistul Robert Turcescu și avându-i ca invitați pe Dan Andronic și Mirel Curea, a fost transmisă miercuri, 23 aprilie, în direct.
Robert Turcescu a făcut referire la „turul doi înapoi”
În debutul discuției, Robert Turcescu a făcut referire la „turul doi înapoi”, o expresie folosită ironic, reluată cu umor de jurnalistul și analistul politic, Dan Andronic.
Cei doi jurnaliști au speculat despre o posibilă relansare electorală a lui Călin Georgescu, susținut de George Simion.
Turcescu a sugerat că întâlnirea celor doi, petrecută în noaptea de Înviere, ar putea influența decisiv cursa electorală.
„Robert Turcescu:Hai, mă, că n-a mai rămas mult. E miercuri, nu? Miercuri.
Dan Andronic: Turul doi înapoi.
Robert Turcescu: Turul doi l-am convins, după cum puteți vedea și pe Andronic aici de față a înțeles cât de important este turul doi înapoi.
Dan Andronic: A înțeles că Simion i-a tras-o lui Călin Georgescu de l-a zăpăcit. Tu ai văzut ce a spus în interviul cu Steve Barnon? Că dacă ajunge președinte îl aduce înapoi pe Călin Georgescu. Și l-a întrebat cum și a zis că îl fac prim ministru.
Robert Turcescu: Păi poate e un plan…
Dan Andronic: E un plan pentru turul doi înapoi. Nu, ce spun este că era de el dădea turul doi înapoi dinaintea interviului cu Steve Bern.
Robert Turcescu: Eu vreau să spun că s-au înțeles și că întâlnirea aia de Paști trebuie să admiți că va cântări foarte mult din noaptea de Înviere.
Dan Andronic: Îi dă cam doi încă 2% lui Simion. Nu mai mult.
Robert Turcescu: Da, dar Da. Deja sistemul se gândește aoleu, păi dacă au ieșit din noaptea de Înviere s-ar putea să iasă în turul doi Georgescu și să spună să iasă de mână cu Simion de data asta. Dar în orice care spun varianta cea mai bună admiți și tu e asta cu turul doi înapoi.
Dan Andronic: Turul doi înapoi. Problema este că nu vi-l dă Simion. Hai să te văd cum o să-l critici pe Simion că nu-ți dă turul doi înapoi”, au discutat cei doi în prima parte a podcastului.
Andronic a intervenit, spunând că „problema este că nu vi-l dă Simion”, în sensul în care o refacere a turului doi este imposibilă în condițiile actuale. În același registru ironic, Turcescu a adăugat că el critică „pe toată lumea”, sugerând că este gata să-l înfrunte și pe invitatul emisiunii, Cristian Terheș.
Cristian Terheș: „Am fost cel mai iubit, acum sunt cel mai înjurat”
Ajuns în platou, Cristian Terheș a fost întâmpinat de Turcescu cu observația că este „cel mai înjurat dintre suveraniști”. Terheș a replicat că acest lucru arată „cât de ușor poate fi manipulată opinia publică”.
Candidatul la alegerile prezidențiale 2025 a respins acuzația că din cauza lui ar fi fost anulat procesul electoral. El a explicat că a depus o contestație în urma unor presupuse fraude electorale care ar fi vizat transferul de voturi de la Ludovic Orban către Elena Lasconi, într-un context de campanie continuată ilegal în diaspora.
„Contestația pe care eu am făcut o au privit o serie de fraude care aveau legătură cu votul valabil exprimate pentru Ludovic Orban, care au fost mutate la Elena Lasconi cu continuarea campaniei electorale a reprezentanților USR după ce s-a închis campania electorală ca cei din Statele Unite, Canada, Africa de Sud să voteze pentru Elena Lasconi. Am prezentat lucrurile acestea Curții Constituționale”, a spus Terheș.
Terheș a susținut că a prezentat aceste nereguli Curții Constituționale, care ar fi dispus renumărarea voturilor.
„Cristian Terheș: O secundă.. pe baza ceea ce eu am prezentat Curții Constituționale, în primă fază, Curtea Constituțională a dispus reverificarea și renumărarea voturilor. Renumărare la care s-au descoperit sute de mii de voturi, că doar și voi la Evenimentul Zilei ați prezentat pe surse o grămadă de voturi de la unul la altul. Corect?
Dan Andronic: Așa este! Așa este…
Cristian Terheș: Asta a fost primul pas. Dar din ce am auzit și eu ulterior, când s a constatat faptul că în foarte multe secții de votare s au mutat voturi de la un candidat la altul, nu doar de la Urban la Lasconi, s-au mutat la Ciolacu, la Ciucă, s-au luat de la el și s-au dat la alți candidați, au zis: „Domnule, dacă totalele astea vor ieși publice, se compromite tot ceea ce înseamnă proces electoral”. Și la solicitarea lui Ciolacu, care a spus o în două emisiuni televizate în ultimele două săptămâni, a spus: „El a solicitat oprirea renumărării voturilor și s-a opus reumărării voturilor. Păi, nu avea dreptul pentru că el ca premier, ca și candidat și președinte de partid n-avea cum, dar mă rog, mai contează lucrurile astea în România? Astea-s detalii deja, dar nu contează..”.
Terheș acuză sistemul politic: „Dacă ieșeau la lumină, se compromitea tot”
Cristian Terheș a continuat, susținând că, în urma renumărării, s-au descoperit „sute de mii de voturi mutate”. Potrivit acestuia, renumărarea ar fi fost oprită la solicitarea lui Marcel Ciolacu, care „nu avea dreptul legal” să intervină, dar care ar fi făcut parte dintr-un plan mai larg de „fraudare a alegerilor”.
„A fost o fraudă imensă”, a spus Terheș, susținând că el a fost singurul candidat care a reacționat la această situație.
„Cristian Terheș: Da. Deci opinia publică e schimbătoare. România este halul în care este astăzi pentru că deciziile oamenilor politici sunt decizii luate pe termen scurt. Ce spune opinia publică după principiul? Nu așa se iau deciziile pe termen lung. Eu când am văzut frauda a fost obligația mea ca cetățean, ca și candidat și ca un om care crede în constituție să iau acțiune, să fac ceva când am văzut frauda respectivă și nu-i prima dată…”, a declarat el.
Reacții acide și replici directe din partea moderatorilor
Robert Turcescu a intervenit, afirmând că opinia publică îl percepe pe Terheș drept „vinovatul pentru anularea alegerilor” și că acesta este, în prezent, „înjurat masiv” pe rețelele sociale.
Terheș a respins ideea că opinia publică ar trebui să dicteze deciziile unui politician.
„Eu acțiunile pe care le iau și deciziile pe care le iau. Eu nu mă uit la ce spune opinia publică pentru că nu în funcție de asta îmi iau deciziile. Pentru cineva care este un principial și face lucruri în baza unui crez, nu se uită la ce spune opinia publică pentru că opinia publică este schimbătoare. Astăzi te laudă cum a făcut cu mine în pandemie și a doua zi te hulește cum faci acuma”, a comentat el.
Turcescu l-a provocat să numească vinovații pentru presupusa fraudă. Terheș a răspuns fără ezitare:
„Ciolacu este cel care…bun, următorul trebuie clarificat cine a fost în spatele lui Lasconi, de exemplu data trecută și acuma este în spatele lui Nicușor Dan. Mie să mi explice cineva matematic cum este posibil”, a mai spus Terheș.
Întrebări fără răspuns și suspiciuni în lanț
Jurnalistul Dan Andronic a remarcat că, în lipsa unui verdict oficial, acuzațiile de fraudă rămân în zona speculațiilor. Turcescu a fost de acord, spunând că „dacă era un verdict, trebuiau deja să fie legați”.
Terheș, însă, a insistat că „speră ca într-o zi” cei vinovați să răspundă legal pentru ceea ce el consideră a fi „o fraudă electorală majoră”.
Discuția s-a încheiat cu o serie de întrebări retorice lansate de Terheș despre anomaliile matematice ale votului și despre sprijinul suspect din spatele anumitor candidați.