Înfuriați de eșecul aderării, atât politicienii, cât și liderii de opinie, își amintesc că Austria este, totuși, un stat neprietenos, imprevizibil, care are legături istorice cu Rusia.

„În 1955 când rușii au plecat și au lăsat Austria să fie republică, s-a votat la ei în Parlament neutralitatea. De ce? Pentru că ăsta era scopul. De ce s-au făcut instituții internaționale în Austria? Pentru că era un pic cu Rusia.”, a punctat Dan Dungaciu, expert în politică externă, invitat la podcastul România lui Cristache.

„Ăsta e și motivul pentru care nu e în NATO.”, a completat jurnalistul Ionuț Cristache.

„Deci noi nu știam chestia asta? Nu știam că acolo se duc spionii să facă înțelegeri? Că acolo se spală bani? Știam lucrurile astea. Și noi acum ne-am trezit că Austria este cu Vladimir Putin. Suntem ridicoli. Acest tip de argument nu face decât să ne arate incapacitatea noastră de a avea un proiect. Pentru că dacă tu spui că Austria a făcut asta din cauza rușilor, păi tu ești mai imbecil, pentru că tu trebuia să înțelegi asta. Și dacă a făcut asta, de ce te mai duci la ei să le ceri să voteze? Trebuia să te duci ori la șeful lor, la Putin, ori la dușmanul șefului lor la Washington. Ce cauți cu ei? Ce vorbești cu cățeii?”, se întreabă analistul.

Nici cu Vișengrad, nici cu Occidentul…

„Eșecul major a venit pentru că ani de zile noi nu ne-am plasat niciunde. Noi nu ne-am dus spre Visengrad(…), dar nici n-am jucat cu Occidentul până la capăt să-i rupem capul lui Viktor Orban. Am tăcut când rușii au investit în 2014 în centrala de la Pecs 10 miliarde. Inclusiv americanii au contestat. Deci noi cu Viktor Orban nu ne-am dus, pe occidentali nu i-am convins, am rămas între scaune.”, remarcă expertul în politică externă.

România, colonie mentală

„Toată narațiunea asta prostească că România e o colonie. România nu e o colonie – prin proiect. E colonie mentală. Pentru că în NATO și în UE sunt ungurii, polonezii, cehii, slovacii, toți. Ăia sunt colonie? Evident că nu! (….)Noi timp de 20 de ani am dinamitat orice idee legată de identitate națională, comunitate… Asta a fost sportul național practicat la nivelul spațiului public. E foarte greu acum să găsești voci acreditate care să susțină genul ăsta de idei pentru că tu le-ai respins 20 de ani, pentru că erau nocive.”, a adăugat Dan Dungaciu.