Adrian Niculescu, istoric, a ținut să amintească că România a fost când cu turcii, când cu rușii. El a comentat ce s-a petrecut la alegerile de duminică în Turcia, când Erdogan a reușit să câștige încă un mandat.
„Cum văd realegerea? Sincer, o văd așa cum o vede bietul Kemal Kilicdaroglu, domnul Kemal, are un nume predestinat, (o văd) trist și foarte posibil ca ce ați spus să se adeverească: o îndepărtare de Occident. A zis așa, în engleză, „Bye-bye, Kemal!” Îmi aduce aminte de ceva trist: Noica, care în 1987 a scris un text în care scria ceva de genul „Bye-bye, civilizația Occidentului, bye-bye!”
Aluzia lui Erdogan este foarte clară: Turcia, probabil că fără să facă niște salturi spectaculoase față de ce a făcut deja, probabil că va merge pe un drum destul de depărtat de Occident, de NATO. În această situație, orice drum care nu e cu noi e împotriva noastră.
Ne trebuie niște puncte cardinale: NATO, lumea civilizată, versus Putin, China, Turkmenistan…”. a spus acesta în podcastul difuzat pe pagina de Facebook Evz.ro sau pe canalul de YouTube Hai România.
Declarațiile electorale valorează foarte puțin
În opinia sa, dacă ar fi fost în locul lui Kemal, făcea la fel.
„Declarațiile electorale valorează foarte puțin. Când ăsta a spus „Atenție, dacă câștigă Erdogan, va câștiga și Putin”, ăla era adevărul. El trebuia să recupereze 5% vocile acelui Sinan, voturile care erau imposibil de recuperat de către stânga democratică, dar el a încercat, săracul.
A promis că îi dă afară pe refugiații sirieni, aici e politica lui Erdogan, el chiar I-a ajutat pe refugiații sirieni împotriva lui Bashar. Ce este clar este că Siria a avut o mare hemoragie de oameni, Turcia a încurajat lupta sirienilor împotriva lui Bashar”, a comentat istoricul.
E o taxă de 15 lei dacă nu te duci să votezi
El a vorbit și despre prezența masivă la vot.
„Poporul are o conștiință civică, merge 90% să voteze. E o taxă de 15 lei dacă nu te duci să votezi. Oamenii ăștia s-au dus să voteze. Aveau urne de plastic cum nu prea vedem la noi. Erau urne ca-n Franța, din plastic, să nu fie dubii. Apoi, dincolo de fervoarea asta… s-a vodat democratic, 52% versus 48% este un rezultat al unei lupte…
Problema este că acum ies la iveală niște lucruri neplăcute. Votul în sine a fost corect, în amonte au fost lucruri mai puțin corecte. Spre exemplu, raportul de difuzare al televiziunilor: 32 de ore domnul Erdogan, 32 de minute domnul Kemal. În amonte sunt niște probleme”, a comentat Adrian Niculescu.