În timp ce Europa relaxează măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID, în China situația este la polul opus, în special în orașul Shanghai. Aici, autoritățile au anunțat un set de restricții drastice, avertizând totodată că cei care le vor încalca vor fi aspru pedepsiți. Jurnalistul Robert Turcescu și invitatul său Bogdan Comaroni au dezbătut acest subiect la EVZ PLAY.
Jurnalistul Robert Turcescu l-a avut astăzi invitat la EVZ Play pe Bogdan Comaroni. De această dată, discuțiile au vizat experimentul din Shanghai, având în vedere pedepsele pe care le riscă populația care încalcă măsurile extrem de drastice impuse în contextul pandemiei de COVID.
Bogdan Comaroni este de părere că, deși de la distanță situația din Shanghai pare a fi îngrijorătoare, în realitate cifrele spun cu totul altceva. El a comparat numărul infectărilor de COVID de acolo, cu cele din România, vorbind și despre cazurile cu adevărat grave.
Situația reală din Shanghai
„Lumea poate știe din știri, dar pentru cine nu știe, poate își închipuie că acolo asistăm la sute de mii de cazuri de COVID sau de milioane de cazuri.
În primul rând, vorbim despre o populație cu vreo zece milioane mai mare decât în România și unde numărul cazurilor de COVID pe zi și nu vorbim despre numărul de morți, de spitalizări, sunt undeva între 16.000 și 22.000, adică cât avea România în urmă cu câteva luni.
Mai trebuie spus că noi în România nu testăm la nivel foarte mare, de aia și ministrul Rafila spunea ca epidemiolog că trebuie înmulțit numărul cu 5. Adică dacă noi aveam 20.000 de cazuri pe zi, în realitate aveam peste 100.000, numărul real”, a spus Bogdan Comaroni.
„În Shanghai este experimentul maxim. Deci aici, în China se testează masiv la cei care acuză orice simptom. Deci cifrele astea care aduc la 20.000 rotund sunt un număr foarte mare de cazuri teoretic, raportând la România, dar sunt mai aproape de realitate.
Politica zero COVID promovată de China este o nebunie, iar asta îmi demonstrează că s-a dorit experimentul de la bun început. Dacă China ar fi observat ce este în restul lumii cu Omicron, care nu duce la un număr de morți atât de mare ca la varianta Delta sau alte variante, ar fi putut să ia același măsuri ca țările occidentale, fără lockdown de limitare”, a mai adăugat acesta.
Întrebat de Robert Turcescu ce părere are despre experimentul din Shanghai și ce tip de experiment este acesta, de fapt, Bogdan Camorani a susținut că este vorba despre un experiment global.
„Asistăm la un experiment global”
„Asistăm la un experiment global. Părerea mea este că ăsta va fi viitorul, viitorul vine din China. Ceea ce vedem este un experiment după acele credite sociale. Vedem în China unde sunt luați copiii și câinii și duși. Lumea moare efectiv de foame în case. Din când în când li se mai repartizează de către Guvern o livrare alimentară care este total insuficientă.
M-am interesat despre câți morți sunt. Morții nu prea sunt, adică nu apar. Deci toată această isterie îmi demonstrează că este un experiment al guvernului chinez de tip neomarxism. În primă fază au spus că este o măsură temporară, în Shanghaiul de Est.
A fost ca și cum și-au luat un grup de control. În primă fază au fost măsuri de tip occidental, iar după vreo zece zile a fost ridicată și în partea vestică și a fost redusă măsura temporară. Asta îmi demonstrează că este un experiment”, a mai adăugat Bogdan Comaroni, la EVZ PLAY.