EXCLUSIV Adevărul despre reformele lui Cuza. Cum au fost implementate în România

alexandru ioan cuza

SURSA FOTO: Capital.ro

Jurnalistul Dan Andronic l-a avut ca invitat în noul său podcast pe istoricul Alex Mihai Stoenescu. Aceștia au discutat despre loviturile de stat din România. În prima parte a emisiunii, s-a vorbit despre Alexandru Ioan Cuza, despre cum a fost ales și despre reformele pe care le-a aplicat.

Adevărul despre reformele lui Cuza

În cadrul unui nou podcast marca HAI România!, jurnalistul Dan Andronic l-a avut ca invitat pe istoricul Alex Mihai Stoenescu. Discuțiile din cadrul episodului de vineri, 12 ianuarie, au fost dedicate Secretelor Puterii și a Loviturilor de Stat în România.

Așadar, timp de o oră, jurnalistul Dan Andronic și invitatul său au discutat despre:

  • evenimentele marcante
  • personajele-cheie
  • consecințele politice ale celor mai importante lovituri de stat din istoria României

Adevărul despre reformele lui Cuza. Primul eveniment va fi dedicat istoriei lui Alexandru Ioan Cuza, loviturii de stat și instaurării Principelui Carol pe tronul României.

Alexandru Ioan Cuza este, dincolo de personalitatea istorică, o imagine legendară. O imagine pozitivă (…) aproape categorică. În mentalul colectiv este foarte omul reformelor, primul domnitor român”, a precizat istoricul Alex Mihai Stoenescu.

Istoricul a precizat că cel mai important punct în imaginea istorică a lui Alexandru Ioan Cuza este felul în care acesta a fost înlăturat.

”În realitate, a avut o anumită evoluție, criticată de către opoziția politică pe care a cunoscut-o în perioada lui, iar punctul cel mai interesant al acestei imagini istorice este felul în care a fost răsturnat și de ce a fost răsturnat”, a continuat invitatul de la HAI România.

SURSA FOTO: Capital.ro

Reformele, implementate printr-o lovitură de stat

În cadrul primei părți din „Secretele Puterii: Loviturile de Stat în România” cu istoricul Alex Mihai Stoenescu, acesta a scos la iveală că reformele lui Cuza au fost impuse. Mai mult, acesta precizează că ele au fost implementate printr-o lovitură de stat.

El adaugă că Alexandru Ioan Cuza a observat dificultățile cu:

  • vechiul sistem parlamentar
  • lipsa unei majorități solide
  • necesitatea unor legi organice sau constituționale care să obțină o majoritate de trei sferturi din voturi.

În urma acestei constatări, împreună cu pregătirea lui Mihail Kogălniceanu, Cuza a suspendat Parlamentul și a instaurat domnia cezaristă. Aceasta era caracterizată ca un regim de autoritate personală.

„Reformele lui Cuza au fost, de fapt, impuse, iar ele s-au implementat printr-o lovitură de stat.

Cuza a constatat că cu bătălii între partide, cu inexistența unei majorități solide în Parlament și, mai ales, îi trebuiau ca unele legi să fie organice, legi constituționale care trebuiau trei sferturi să fie din voturi. Era imposibil.

Atunci, cu pregătirea lui Mihail Kogălniceanu, Cuza a suspendat Parlamentul și s-a făcut așa numita domnie cezaristă care nu era nici dictatură (…) un regim de autoritate personală”, spune istoricul.

De asemenea, acesta a mai precizat că, în momentul în care Alexandru Ioan Cuza ar fi trebuit să abdice și să lase locul unui domnitor străin, acesta a decis să dea o lovitură de stat. În urma acesteia, Alexandru Ioan Cuza rămâne la putere.

„În momentul în care trebuia să abdice, el dă o lovitură de stat și rămâne la putere”, a precizat istoricul.

Prima parte a emisiunii „Secretele Puterii: Loviturile de Stat în România” cu istoricul Alex Mihai Stoenescu poate fi vizualizată AICI.

De asemenea, pe canalul de YouTube HAI România! sunt urcate mai multe podcasturi în care se discută diverse evenimente importante atât de actualitate, cât și din trecut. Clipurile pot fi găsite AICI.

Nu în ultimul rând, următorul episod din „Secretele Puterii: Loviturile de Stat în România” cu istoricul Alex Mihai Stoenescu va fi difuzat săptămâna viitoare.