EXCLUSIV. Adevărul despre refuzul Austriei privind aderarea României la Schengen: Eșecul este al marilor puteri

Ion Cristoiu punctează, în stilu-i caracteristic, situaţia legată de refuzul Austriei privind admiterea noastră în spațiul Schengen. Dar există ceva mai mult decât un simplu refuz: argumentele venite de la Viena privind migranţii nu stau în picioare, deci austriecii ne dau de înţeles că nu avem ce căuta la masa "granzilor" UE şi că trebuie să ne vedem lungul nasului. E un eșec al administrației Iohannis? Sau suntem consideraţi cetăţeni UE de mâna a doua? Ce consecinţe are "plăcuţa vieneză" asupra felului în care se raportează românii la UE?

Maestrul Ion Cristoiu a fost invitatul lui Robert Turcescu în cadrul podcastului EVZ-Play, de pe canalul de YouTube EVZ-Capital. Celebrul jurnalist spune adevărul din spatele refuzului Austriei, cu privire la aderarea României la spațiul Schengen.

„Rareș Bogdan mi-a zis că e vorba de Austria, e clar că la nivel de establishment românesc se știa de 2 luni de zile. România va cere un vot pe aderarea la Schengen la JAI, un oficial guvernamental citat de G4media a declarat că vom negocia pâna la ultimul moment”, a spus Robert Turcescu, în cadrul podcastului de pe canalul de Youtube EVZ-Capital.

Mai are vreo șansă România la Schengen?

De asemenea, în cadrul podcastului, Ion Cristoiu a fost întrebat dacă mai există o șansă ca România să fie acceptată în spațiul Schengen pe ultima sută de metri.

„Forțarea votului ar fi fost periculoasă în anii anteriori, pentru că dacă te respinge nu mai ai dreptul pentru cinci ani. Asta este o prostie și a doua cea mai mare care ar fi trebuit să fi indignat opinia publică este declarația lui Iohannis de negociere, ce să negociezi, puteai să spui că continui să-l convingi. Asta este o chestie neromânească.

Civilizația occidentală nu cuprinde negocierea, probabil că calculul este acesta ca să se supună la vot și să se dea și un comunicat la vălmășeală, se va discuta situația în martie. Puterea de la București este înghesuită și din faptul că partidul cancelarului face parte din PPE, dacă ați observat și PSD și REPER și ISR atacă pe acest fond, familiile noastre politice au fost de acord, voi aveți o problemă cu familia voastră politică, nu se încearcă o decizie cu o anexă.

Decizia poate fi și vom mai discuta în ianuarie și atunci imediat. La toate televiziunile, va apărea victorie. Această imbecilitate românească de a intra noi fără Bulgaria este o imbecilitate pentru că în momentul în care le decuplezi, nicio o mare putere nu are interesul decuplarii, in momentul în care ai spus că România este admisă și Bulgaria nu, scepticismul adică pro-rusismul din Bulgaria crește înfiorător.

Ion Cristoiu: Decuplarea înseamnă construirea Schengenului pe Dunăre. Ne costă de ne rupe

Dacă nu intră amândouă nu este nici o problemă. Dar decuplarea înseamnă construirea Schengenului pe Dunăre. Decizia a fost întotdeauna Bulgaria și România, dacă mâine s-ar hotărî, ceea ce nu cred, că intră numai România, intrăm acum teoretic până terminăm de făcut și ne costă de ne rupe.

Trebuie să faci Schengen pe Dunăre pe Bulgaria, trebuie să vină o comisie și peste un an se hotărăște să intre și Bulgaria. Și aici ajungem și la interesele Austriei.

Problema 1 este că ruta dinspre Adriatică s-a blocat, pentru că guvernul Meloni a pus piciorul în prag. La ora actuală occidentul înstărit, Austria, Germania, Franța, Italia, Olanda se confruntă cu a doua năvălire a barbarilor.

Sigur ei nu mai vin cu sabia, dar această presiune uriașă asupra frontierelor nu se va opri în următorii 10 ani, vin toți mai mulți atrași de luminile occidentului și poți să pui și mitraliere una lângă alta, tot intră, această presiune migratoare se va muta dinspre Turcia pe partea asta, în momentul în care am intra noi, Bulgaria le va da drumul, presiunea uriașă va fi pe granițele României.

În momentul in care ai presiune uriașă, riști să faci zid, riști să tragi, la cât de simpatizați suntem noi în Occident, ne vom trezi cu presa internațională, cu ONG-uri. Dacă intră Bulgaria presiunea e pe ei pe Bulgaria. Probabil că se așteaptă o decizie, o anexă, poate se va rediscuta sau cel puțin așa speră ai noștri”, a spus jurnalistul Ion Cristoiu, în cadrul podcastului EVZ-Play.

Robert Turcescu: Cred că fie a fost o înțelegere a lui Iohannis, cu liderii europeni, fie o credință a lui că…

La rândul său, Robert Turcescu a amintit că a doua țara care se opune nu este Suedia, ci Olanda.

„Noi avem cel puțin două instituții care trebuia să ne avertizeze SIE și ambasadorul. Hurezeanu ori știa și n-au luat în seamă, ori nu știa și atunci trebuie să-și de demisia, și ambasadorii la noi mai invită jurnaliști monitorizează presa. Haideți să scoatem din ecuație că Austria face jocul Rusiei.

Extinderea spațiului Schengen nu este o inițiativă românească, pentru noi Schengen era terminat pentru Bulgaria, Croația, pentru că migrația care este tot mai mare, o problemă vitală.

Migrația făcuse ca ideea de Schengen să nu mai existe, se discutase a fost o mare problemă, noi ne-am resemnat, inițiativa a pornit de la ei, un domn Scholz se duce la Praga și tam nesam spune, noi ar trebui, acum Uniunea să se lărgească. La cinci minute după ce zice Scholz, scrie pe Facebook Iohannis mulțumim personal, intervine și Ciolacu care mulțumește  și el personal. Inițiativa a pornit de la ei, ea a avut drept o înțelegere directă fie o înțelegere de tip Antonescu-Hitler.

Eu cred că fie a fost o înțelegere a lui Iohannis cu liderii europeni, fie o credință a lui că cu cât noi suntem mai fată în casă a lui Zelenski cu atât ei ne vor admite, a fost un fel de troc. Când se va dezvălui când n-o să mai fie Iohannis președinte, veți vedea cât ne-a costat. Noi am fost pe locul 3 nu 5 în finanțarea Ucrainei.

Cine se află în spatele Austriei?

Aici avem o problemă, eu exclud din start ideea de Rusia, în spatele Austriei sunt alți, eu cred că și americanii, cred ca au Austria are o garanție. E aproape sigur, dacă noi nu suntem admiși, eșecul este al marilor puteri.

Dacă noi porneam în vară, avem declarația lui Scholz, Macron. Războiul pentru Ursula și cine o mai fi, adică înfrângerea rușilor. Este o altă temă foarte importantă precum migrația, pentru Germania Austria, sunt vitale, și atunci Ursula în stilul ei din ultima vreme a zis, nu ne interesează interesele Italiei, Austriei și pune în prim plan războiul, așa se explică.

Tot ce este regim liberal este înlăturat pentru că presiunea este uriașă. Sistemul de pensii, sistemul social, nu mai rezistă.”, a mai spus Ion Cristoiu.

„Dacă Rareș îmi spunea mie că era vorba de Olanda și Austria este clar că știa toată diplomația că există această rezervă? De ce n-am văzut în aceste două luni.

La un moment dat, în al doilea mandat al lui Băsescu, când a fost suspendarea eu am fost de partea lui. Problema este că el a fost de acord numai că n-a fost de acord partidul. Cel mai important, pentru noi este uimirea de ce dacă a vrau cea mai mică bănuiala că s-ar putea să nu, au plusat atât de mult.

Au fost interesați să aibă un capital electoral uriaș pentru că… Unde-s legile educației”, a mai spus Robert Turcescu, în cadrul podcastului EVZ-Play de pe canalul de YouTube EVZ-Capital.