Criticile apărute fac referire la compania din Rusia care deține Yango și anume Yandex, care dezvoltă o serie de servicii și produse pe internet, dintre care cel mai cunoscut este motorul de căutare cu același nume, clasat pe locul 8 în lume și care are 56 de milioane de utilizatori activi în întreaga lume.

Există voci care susțin că Yango este o platformă controlată de serviciile de informații rusești, care stochează și folosesc în mod ilegal datele personale ale clienților aplicației de ridesharing.

Spre exemplu, Andrei Caramitru cere românilor să boicoteze Yango, al cărui scop ar fi ca regimul de la Moscova să strângă date prețioase despre locația utilizatorilor:

„Boicotati Yango! A apărut o firma rusească care copiază uber. deținuta de Kremlin. Ce vor sa facă? Simplu. Sa știe exact unde sunteți fiecare, tot timpul. Se cheamă location tracking – o pot face când le instalați aplicația in telefon. Sa cartografieze tot și sa înțeleagă unde suntem, cu cine ne întâlnim. In timp real. De ce? Spionaj în masă. Ce vă oferă pentru asta? Un pișcot. Firma asta trebuie boicotată! Cine merge cu ei e foarte – foarte – foarte – prost și face mult rău,” susține Andrei Caramitru.

Sorin Ioniță avertizează de asemenea că regimul de la Kremlin are acces neîngrădit la bazele de date Yango:

„Doar atât să ştiţi: legea în Rusia prevede că orice baze de date ţinute în servere din ţară, de companii ruseşti, sunt automat deschise inspecţiei de “autorităţile statului”. Adică Roskomandzor, agenţia de reglementare pe internet, şi prin ea serviciilor speciale. Oficial, nu există privacy, ceea ce e valabil şi pentru providerul mail.ru, foarte folosit în Moldova deoarece oferă de ani de zile email gratis ca nadă, susține Sorin Ioniță.

Pentru înlăturarea speculațiilor, Yango a revenit cu informații care fac lumină asupra legilor sub care funcționează serviciul de ridesharing:

„În primul rând, informațiile apărute în presă, conform cărora Yandex a fost obligată să transfere date, sunt foarte distorsionate și indică lipsa unei simple verificări ale faptelor. Chiar dacă vorbim despre utilizatorii ruși, datele lor sunt strict protejate. Autoritățile ruse au nevoie de motive juridice pentru a obține date despre utilizatori de la orice companie. Există proceduri legale stricte și complexe care trebuie solicitate în acest sens. În plus, chiar dacă se face în conformitate cu procedurile, dar Yandex consideră că această cerință este necorespunzătoare, poate refuza să dea curs solicitării. De exemplu, a existat un caz în Rusia în urmă cu câțiva ani, când un guvern a dat în judecată Yandex pentru refuzul său de a dezvălui anumite date și Yandex a câștigat cazul,” susțin reprezentanții Yango, exclusiv pentru Capital.ro.

De asemenea, aceștia vorbesc și despre accesul aplicației la datele GPS ale utilizatorilor, susținând că serviciul oferă o soluție chiar și pentru cei mai suspicioși din fire:

„În ceea ce privește accesul la datele despre locație, toate aplicațiile populare au nevoie de acces la anumite funcții din telefon pentru asigurarea funcționalității lor și a unei experiențe adecvate pentru utilizator. De exemplu, este nevoie de acces la GPS pentru a găsi cel mai potrivit punct de îmbarcare – exact unde ar trebui să trimită o mașină utilizatorului. Dar în cazul Yango acest lucru nu este obligatoriu. Dacă se refuză accesul permisiunii la datele despre locație, se poate introduce manual adresa punctului de îmbarcare la care se dorește să se comande o mașină. Același lucru este valabil și pentru alte permisiuni: dacă nu se dorește să se ofere o anumită permisiune (sau chiar nicio permisiune), se poate refuza accesul pur și simplu. Aplicația va continua să funcționeze și se vor putea plasa comenzi în mod obișnuit,” susțin reprezentanții Yango.

Mai mult decât atât, aceștia susțin că firma care operează Yango este înregistrată în Olanda și, drept urmare, se supune legilor Uniunii Europene:

„În al doilea rând, Yango este operat de Yandex.Taxi BV, companie cu sediul în UE, înregistrată în Olanda. Compania procesează și stochează datele utilizatorilor din Uniunea Europeană strict conform reglementărilor UE, în special GDPR. Așadar, chiar dacă autoritățile ruse decid să solicite oficial informații de la Yandex.Taxi BV, nu au niciun temei juridic să o facă direct. Aceștia trebuie să respecte cu strictețe procedurile internaționale, cum ar fi să aplice la Interpol printr-o cerere formală.

Revenind la subiectul cheilor de criptare, de fapt, legea nu implică obligația transferului cheilor de criptare care sunt necesare pentru a decripta traficul utilizatorilor. Scopul legii este de a apăra interesele de securitate și susținem pe deplin această misiune. Legea poate fi aplicată fără a încălca confidențialitatea datelor utilizatorilor,” conchid reprezentanții Yango.