În cadrul podcastului cu Robert Turcescu de pe canalul de YouTube EVZ-Capital, jurnalista Marcela Feraru a vorbit despre vizita președintelui francez Emmanuel Macron la Washington.
Despre vizita lui Macron la Washington
„Totuși un lucru important această vizită: este prima vizită de stat. Sunt trei nivele diplomatice. Este prima vizită de stat pe care o organizează Biden din momentul în care a fost ales. Pentru Macron este a doua vizită de stat. Este pentru prima dată în istoria Franței când președintele face două vizite de stat în SUA. Sigur că dacă faci o evaluare, întrebarea e de ce l-a invitat Biden pe Macron deja de două ori, de ce nu l-a invitat pe Scholz sau pe prim-ministrul britanic sau pe președinta Consiliului Italian.
Franța a avut o poziție puțin diferită față de cea a Statelor Unite. Într-un fel faptul că Biden recunoaște leadership-ul lui Macron din Europa este oarecum logic pentru că este cel mai bătrân dintre președinții europeni, în timp ce toți ceilalți sunt foarte proaspeți. Macron știe cam tot ce s-a întâmplat în ultimii șase ani.
Franța este singura putere nucleară din UE pentru că Marea Britanie nu mai e, iar Franța este singura membră în consiliul de securitate la Națiunile Unite. Acestea sunt câteva explicații la prima mână. Este vorba de criza ucraineană. Este vorba să se pună de acord. Și aici a existat o mică notă disonantă din partea lui Macron care tot vorbește cu Putin la telefon, și toată lumea zice la ce folosește că uite n-a avansat niciun pas. Deși, cei doi au prezentat o poziție foarte clară comună: ajutăm Ucraina, se pare că americanii se apropie puțin de punctul vedere al lui Macron și anume un canal diplomatic trebuie să rămână deschis cu Kremlinul pentru că altfel dacă nu discuți nu ai nicio șansă.” a precizat Marcela Feraru, în cadrul podcastului EVZ-Play de pe canalul de YouTube EVZ-Capital.
Joe Biden nu a vorbit cu Vladimir Putin de la începutul războiului din Ucraina
Jurnalista a mai precizat că președintele SUA, Joe Biden nu a avut niciun dialog cu liderul rus, Vladimir Putin, încă de la începutul războiului din Ucraina.
„Biden nu are un dialog de la începutul războiului cu Putin. Nu a avut niciun fel de dialog cu Putin. Nici acum nu cred că vrea neapărat să vorbească cu Putin, dar vrea să-l lase puțin în offside în special pentru opinia publică rusă. Să spună în acest moment „uite noi vrem să mergem la dialog, cel care nu vrea este Putin”
Macron spune de câteva zile că discută cu Putin, că urmează să discute despre situația centralei de la Zaporojie. Nu s-a întâmplat pe moment. Am remarcat și remarcă și presa franceză că, cancelarul german s-a grăbit să fie cu un pas înainte lui Macron și a vorbit cu Putin fără niciun rezultat, cam asta se soldează toate telefonal cu Kremlinul.”, a mai spus jurnalistul.
Macron, un reprezentant al UE
„Macron s-a dus cumva și ca reprezentant al UE nu doar ca reprezentat al Franței pentru că punctul central cel mai important al vizitei a fost problema concurenței neloiale. Există comentarii dar termenul nu e neapărat potrivit. Relațiile între Europa și Statele Unite nu merg pe această idee, deși în România așa par. Lumea observă că americanii sunt cei care câștigă financiar, dar în același timp, americanii dau 100 de miliarde de dolari Ucrainei.
Pentru populația europeană nu este tocmai corect ceea ce se întâmplă, asta a fost abordat în discuția dintre Macron și Been: prețul gazului care se vinde în Europa are un preț de trei ori ai mare decât același gaz care se vinde în SUA. Biden nu poate să intervină pentru că sunt proprietăți private.
Proprietatea e sfântă și nu te bagi peste privat. Discuția a fost abordată și rămâne de văzut dacă se și concretizează cu ceva. Macron spunea acum câțiva ani că NATO e în moarte cerebrală și ce s-a întâmplat după această intervenție în Ucraina, s-au strâns rândurile, NAT a reinviat. Putin în marele lui discurs de anexare a teritoriilor ucrainene a spus că el luptă împotriva Occidentului.”, a mai spus jurnalista din Paris, Marcela Feraru, în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube EVZ-Capital.