În prezent, majoritatea românilor știu cine este de vină pentru că România nu a reușit să devină stat membru al Spațiului Schengen. Chiar dacă politicienii încearcă să arunce toată vina asupra Austriei, care a votat împotriva aderării României la zona de liberă circulație din Europa, rezultatele sondajelor de opinie nu mint. În ciuda acestui fapt, nimeni nu își asumă răspunderea și se vorbește acum despre eventuale întoarceri ale votului.
Vor pica oare românii, din nou, în plasa diversiunii? La această întrebare a răspuns Doru Bușcu, invitat marți, 13 decembrie 2022, în cadrul podcastului „România lui Cristache” de pe canalul de Youtube EVZ Capital.
Doru Bușcu susține boicotarea Austriei: „României i s-a făcut o nedreptate”
După ce Austria a votat împotriva aderării României la Spațiul Schengen, Doru Bucșu a ajuns să susțină boicotarea firmelor austriece din țara noastră. Din punctul lui de vedere, României i s-a făcut o nedreptate, iar prin prestația liderilor politici, țara noastră a devenit un stat „de evitat, de batjocorit, de muls”.
„Noi trebuie să boicotăm Austria. Autoritățile oficiale ar trebui să boicoteze Austria. Lumea se joacă cu multe mituri de tipul ăsta de la naționalizarea Petrom, e o retorică de care profită naționaliștii AUR, a renăscut acum cu Austria. În același timp, retorica s-a inflaționat, faptele stau așa: României i s-a făcut o nedreptate, prin prestația liderilor politici, România este o țară de evitat, de batjocorit, de muls. Este o nedreptate ce s-a întâmplat la (reuniunea Consiliului de Justiție și Afaceri Interne – JAI) JAI, este bine că s-a forțat votul pentru a se vede poziționările și ce vedem de fapt, eu nu cred că Austria a refuzat România.
Ar fi prea simplu pentru că logica sfidează acest lucru, Austria a fost un instrument, nici (cancelarul federal al Austriei – Karl) Nehammer nu va câștigă alegerile ca urmare a acestui blocaj. Austria nu are nimic de câștigat. Pus în comparație, câștigul electoral local pus în balanță cu supărarea Consiliului. Austria este pe deplin conștientă că n-are de ce să refuze România.
Marile corporații sunt lipite de conducere politică a Austriei, primele care ar fi pierdut, companiile care puteau influența votul. De ce au făcut-o? E clar că nu le folosește, nu le folosește să-și riște investițiile. Germania a lăsat să se scurgă pe surse că Germania este dispusă să blocheze Austria. Cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost intrarea la vot, trebuie să învățăm că nu trebuie să ne mai reprimăm furia, prin urmare, este bine ca această furie să se descarce la nivel statului.
Austria va suferi un pic la buzunar este un lucru, dincolo de lipsa de morală a lor. Economia românească nu va pierde dacă își mută unii banii dintr-un cont în altul. Companiile austriece nu sunt de producție sunt companii de extractie, nu este vina Austriei că se întâmplă asta, este vina negociatorilor. Nu se poate să lași neprivatizat NSS. Trebuie privatizat explicit, dar la licitație au venit mai multe state, Petrom pierdea o grămada de bani când era condusă de rămășițele din vremea lui (Nicolae) Ceaușescu (fostul președinte al României din perioada regimului comunist). O companie de 5.000 de oameni, cum e OMV, a cumpărat o companie de 60.000 angajați. Felul în care s-a făcut această privatizare, situația înrobitoarea poate fi renegociată. Toți au fost in situația de a negocia oricând. Parlamentul poate să deschidă accesul. Lucrurile nu stau chiar așa cum afirmă naționaliștii”, a explicat, marți, Doru Bușcu.
Doru Bușcu: „Furia e bună, e mare lucru să faci un popor să se înfurie”
Potrivit spuselor sale, autoritățile statului ar trebui să ducă furia în zona construcției unei noi meritocrații, însă este nevoie de autoritate de instituții acreditate moral. Din punctul lui de vedere, ar fi frumos ca Academia Română să deschidă aceste discuții întrucât, „dacă un consiliu, o grupare universitară de largă reprezentare ar construi un mare proiect, societatea s-ar uita cu mare interes”.
„Toate aceste fapte nu se ridică la nivelul clasei politice. Furia e bună, e mare lucru să faci un popor să se înfurie, nu cred că a reușit Austria, este bună această clătinare a mesei pentru că oamenii se pot enerva”, a precizat el.
„Rares Bogdan este urmat de cifra 3, a rezolvat pensiile speciale în trei zile, cu puțin noroc poate să ajungă președinte. Rareș a scăpat de foarte mult ridicol pentru că a fost o vreme jurnalist. Asta l-a salvat de tone de ridicol și ironie. A ars cam repede, el ar trebui să se retragă în stilul lui (Klaus) Iohannis.
(Klaus) Iohannis, spre deosebire de (Traian) Băsescu, nu va avea dușmani postum politic, cred că apatia va birui setea de răzbunare nemaifiind o miză și nedistrugându-și mai mulți dușmani, el l-a ucis politic doar pe (Liviu) Dragnea, dar a construit aceasta crimă cu ajutorul serviciilor, nimeni nu-i plânge astăzi de milă. (Traian) Băsescu în schimb a scos iataganul, este urmărit de niște urme de răzbunare, chiar dacă nu merge la răcoare. N-are nici măcar calitatea de a stârni un sentiment de răzbunare”, a dezvăluit Doru Bușcu.