În ediția de miercuri a emisiunii "România lui Cristache", de pe canalul de YouTube al EVZ Capital a fost invitat istoricul Adrian Cioroianu. Acesta a discutat, printre alte subiecte, și despre războiul din Ucraina, început la data de 24 februarie și pe care Putin îl numește "operațiune militară specială".
Cheia războiului este la Moscova. Adrian Cioroianu: Cât timp e Putin la conducere, războiul nu se poate termina prea ușor
Istoricul Adrian Cioroianu a precizat, emisiunea „România lui Cristache” că atâta timp cât Vladimir Putin se va afla la conducerea Federației Ruse, războiul nu se va termina prea ușor. Acesta a mai precizat că nu îl vede pe liderul de la Kremlin să cedeze, la fel cum nu-i vede nici pe ucraineni.
” Cheia, din păcate, e la Moscova. Analiza banală pe care o fac este: cât timp e Putin la conducere, războiul nu se poate termina prea ușor, și chiar mă aștept la o creștere a efectivelor, poate în toamnă, poate în iarnă. Recomand un geopolitician pe nume George Friedman.
Acesta spune că există informații credibile ale serviciilor de speciale occidentale care spun că au loc mari instructii de trupe în orientul îndepărtat la Rusiei, în regim accelerat. Probabil le vor aduce în Ucraina, pentru că nu-l văd cedând pe Putin și nici pe ucraineni”, spune istoricul Adrian Cioroianu în cadrul emisiunii care poate fi vizualizată integral pe canalul de YouTube al EVZ Capital.
Rușii sunt buni când se apără
Istoricul a mai precizat că este alarmat de faptul că liderul de la Kremlin spune din ce în ce mai des că Rusia este în război cu Occidentul. De asemenea, el a mai spus că atât rușii, cât și ucrainenii sunt buni când se apără.
„Putin a zis din ce în ce mai des că sunt în război cu Occidentul. Asta mă alarmează… Eu sunt optimist, ucrainenii nu sunt ușor de învins. Rușii sunt buni când se apără și ucrainenii sunt la fel. Dar sunt mai îngrijorat pentru că văd lucruri care merg simultan. Ofensiva ucraineană e un lucru bun, dar duce la încărcarea negativă a lui Putin. Apoi, retorica tot mai folosită despre un război cu cine e în spatele Ucrainei. Poate duce la o escaladare… E un stil rusesc și acesta. E posibil să treacă granița cu noi trupe”, spune istoricul Adrian Cioroianu.
În plus, acesta a mai spus că nici Occidentul nu ar trebui să fie subestimat deoarece poate trimite oricând avioane.
Început de toamnă foarte interesant
Istoricul a mai precizat că Vladimir Putin este cel care a pornit criza energetică și că tot el trebuie să o stingă. De asemenea, întâlnirile pe care le are cu omologul său de la Beijing, Xi Jinping, arată că liderul de la Kremlin nu este singur la Moscova.
„Cât despre criza energetică, mi se pare cam prea multă propagandă. Cel care a dat foc e Vladimir Putin, cel care trebuie să stingă e tot piromanul de ieri. Nici Putin nu e chiar singur la Moscova… În aceste zile, face un gest de curaj, se întâlnește cu liderul chinez. Ambele plecări din țară, sunt semne de putere. Xi are congres, Putin dă semnalul că nu e izolat… Asistăm la un început de toamnă foarte interesant.
Retorica luptei rușilor cu Occidentul mă alarmează. Medvedev s-ar putea pregăti de succesiune. S-ar putea porni o cursă: care e mai patriot? Și după Țari foarte tiranici veneau unii mai înțelegători, iar un tiran, iar un liberal. N-ar fi o surpriză… Pe Medvedev l-a stricat sistemul”, a mai spus acesta.
România trebuie să fie pe linia de mijloc
Adrian Cioroianu a mai spus că lumea occidentală a crezut că Rusia se poate transforma într-un stat diferit după 90, adăugând că ” valorile Occidentului trebuie apărate acasă și nu pot fi exportate oricui și oricând”.
„Nu îmi imaginez cum ucrainenii, care sunt puternic ajutați, nu văd cum ar putea elibera Crimeea. Pe de altă parte, nu știm ce se va întâmpla, dacă va fi haos la Moscova”, a mai spus istoricul.
De asemenea, el a mai spus că în țara noastră există un discurs proucrainean, însă oamenii nu vor accepta să dea căldura mai încet pentru Uniunea Europeană sau pentru Volodimir Zelenski.
„La noi e un discurs proucrainean, cum e și normal. Dar a spune omului să dea căldura mai încet pentru UE sau pentru Zelinski este o tâmpenie. Dar, sunt generații în UE care, atunci când dau căldura mai încet, chiar se gândesc la Putin. Putin a stricat ordinea instaurată, a alungat pacea, să faci economii e ca și cum ai da un bobârnac lui Putin. Noi trebuie să ne lasăm pe linia de mijloc. La noi la TV, există propagandă pentru ambele părți”, a spus istoricul Adrian Cioroianu.