Adrian Năstase: ”Eu cred că lucrurile acestea sunt în curs de a se întâmpla (n.r.: despre posibilitatea ca restricțiile să continue și după finalul pandemiei ca o formă de control a populației). Am văzut în China că există un control facial și dacă vrei să mergi la bibliotecă. Scorul social care se experimentează în China este o formă de control social.
Scorul Social e un mecanism de control extraordinar, te face un cetățean mai bun sau mai rău, iar pe baza asta ai o dobândă mai mică sau mai mare la credite, promovare la muncă. Deci sistemul de control social din China este realizat pentru a nu se pierde autoritatea asupra societății.
Acum 30 de ani eram proaspăt ministru de Externe și l-am invitat pe ministrul de Externe chinez. La masă l-am invitat și pe Ion Rațiu, care l-a întrebat pe ministrul chinez dacă nu au exagerat cu reacția din Piața Tiananmen. Acesta i-a răspuns că în China creșterea demografică este de 30 de milioane de an și nu ne permitem să pierdem control. Ei explică controlul printr-o nevoie obiectivă.
Am văzut în China ce însemnă să se adune zeci de mii de oameni cu ocazia unei sărbători. După părerea mea, în momentul în care intră un virus într-o populație atât de mare, e foarte greu de stăpânit. Datorită interferențelor, turismului, datorită cooperării internaționale, sistemelor de control pentru circulația banilor și a persoanelor”, a mai explicat Adrian Năsase despre cauzele necesității monitorizării din Orient.
Relația dintre individ și stat
Această instrumentare are două valențe în opinia fostului prim-ministru, pe de o parte este vorba de perspectiva în care acest control are un efect benefic, dinspre societate înspre individ, cum este cazul și în țările nordice sau cea de-a doua accepțiune, care ține mai mult de drepturile și libertățile oamenilor precum modelul din America sau Europa în prezent.
”Acest mod de controla societate devine atractiv și pentru Europa. Este un proces inevitabil. Se întâmplă din cauză circulației foarte mare a oamenilor, din nevoia de a control circulația banilor.”
Cei doi jurnaliști i-au prezentat ultimul număr al revistei Evenimentul Istoric, care a apărut astăzi la standurile de presă. Potrivit documentelor oficiale, înainte de 1989, Adrian Năstase a fost în atenția Securității pentru legături cu spionajul francez.