Ziua de luni, 19 decembrie, a fost una încinsă pe pagina de Youtube EVZ Capital, după apariția unui nou podcast marca EVZ Play în care Adrian Severin, fost ministru de Externe al României și jurnaliștii Dan Andronic şi Robert Turcescu au dezbătut subiecte importante ale zilei.

Cum aseară a avut loc marea finală a Cupei Mondiale, unul dintre subiecte a fost fotbalul și mai ales situația politică a Franței, care pare să sufere la nivel administrativ și politic pe cât de mult a suferit duminică seara, în cadrul finalei, unde a fost controlată clar de Argentina.

Treburile în Franța merg din ce în ce mai prost, anunță Adrian Severin

Fostul ministru a vorbit, în cadrul podcastului, despre politica franceză și cum democrația a obosit în țara care a pornit practic acest curent. Ultimele trei mandate prezidențiale au dus la un declin al situației politice din această țară.

„Am fost acum câțiva ani în Franța, am avut treabă la Strasbourg și fiind un oraș mai mic, vezi lucrurile mult mai bine. Străzile erau pline de patrule militare, nu de patrule de jandarmerie, militari așezați într-o poziție de intimidare, să nu zic de luptă, toți cu armele la vedere. Armata se scoate în stare excepțională, pe atunci vestele galbene invadaseră orașele, fularele roșii făceau furori.

Franța este, după părerea mea, o țară care este sub o mare mare presiune internă, iar aceasta i-a făcut pe foarte mulți francezi să aplaude succesul argentinian. Noi, posibil, am mers pe același principiu.

De ultimii trei președinți încoace, treburile în Franța merg din ce în ce mai prost. Este o oboseală a democrației, o democrație care a adoptat o alură grandilocventă în care funcționează din ce în ce mai puțin în direcția valorilor. Liderii politici sunt din ce în ce mai cenușii. Acum câțiva ani, o serie de generali au scris o scrisoare în care dădeau de pământ cu politica președintelui”, a explicat Adrian Severin în cadrul podcastului.

Diferența dintre politic și fotbal în Franța

Dan Andronic a completat informațiile transmise de fostul ministru de Externe, vorbind despre diferența dintre politic și fotbal în Franța, fiind vorba de două lumi cu adevărat diferite.

„Dacă faci diferența dintre politic și fotbal în Franța, vei descoperi că există două lumi diferite. O lume a imigrațiilor, o lume a celor care au încercat să reușească în viață prin sport și mai avem o lume a embellishment-ului, ceea ce ar însemna burghezia franceză, burghezia birocratică. Bineînțeles, Franța a fost întotdeauna un stat al birocrației”, a explicat jurnalistul Dan Andronic.

Adrian Severin a mai vorbit despre ambițiile extraordinare ale liderilor francezi, care contrastează cu natura cenușie a acestora.

„Iar de aici, influențele în România au fost evidente, am primit același spirit birocratic în administrarea statului, însă nu și sistemul. Am primit, de fapt, birocrațismul, nu birocrația, căci aceasta din urmă e bună și utilă. În momentul în care tu ai lideri cenușii, ai lideri mediocrii, dar care au niște ambiții extraordinare, poți face multe. De exemplu, regimul lui Macron vrea să fie unul napoleonian, însă doar o imitație”, a mai explicat Adrian Severin.

„Să subliniem verbul a vrea în această conjunctură. De asemenea, Macron duce mai degrabă în Napoleon al III-lea, decât în Bonaparte”, a mai completat Dan Andronic.

Finala Campionatului Mondial, discutată și ea

În cadrul discuției, a fost atins și subiectul finalei Cupei Mondiale de duminică seară, Adrian Severin explicând faptul că el a ținut cu Argentina, motiv pentru care este subiectiv cu privire la acest meci.

„Mie mi se pare că așa este, majoritatea cu care am vorbit pe acest subiect, inclusiv eu, am ținut cu Argentina. Întrebarea pusă, de ce nu a ținut nimeni cu Franța nu este una sportivă, ci politică, asta este clar. Este o dezamăgire profundă, însă nu în ceea ce privește fotbalul francez, eu nici nu sunt un expert în acest domeniu, nu pot spune eu care echipă e mai bună decât care.

Chiar și așa, există un sentiment general de frustrare, vorbind de români, este o dezamăgire față de politica franceză, nicidecum de sportul francez, față de felul în care Franța își promovează unele interese. Zic unele interese pentru că văd că și o masă mare de francezi este nemulțumită de politica din țara lor.

O observație pe care se pare că nu am făcut-o numai eu, ceea ce mă bucură, este atunci când Mbappe care, dând mâna cu Macron și îmbrățișându-l, deja se uita peste umăr la următoarea persoană. Era o tensiune extrem de rece acolo. Macron a vrut să transmită un mesaj prin asta, dar nu prea i-a ieșit”, a spus Adrian Severin.

Întregul podcast poate fi vizionat mai jos: