Imaginea cu Ilie Bolojan și Donald Trump, un exemplu de mentalitate provincială
În episodul de luni, 28 Aprilie, al podcastului „HAI Live, cu Turcescu„, cunoscutul jurnalist l-a avut ca invitat pe profesorul Adrian Severin, fost ministru de Externe în România. În cadrul podcastului difuzat pe canalul de YouTube „HAI România”, cei doi au abordat mai multe subiecte printre care votul din 4 mai, discuția președintelui american Donald Trump cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și modul în care vor arăta dezbaterile prezidențiale din acest an.
Punctul de plecare al podcastului de luni a fost imaginea cu președintele interimar Ilie Bolojan, așezat în spatele șefului SUA, Donald Trump, la ceremonia de înmormântare a regretatului Papă Francisc de sâmbătă, 26 Aprilie.
Jurnalistul Robert Turcescu a precizat că, imediat după apariția imaginii în spațiul public, presa din România, care până acum a avut numai cuvinte dure la adresa lui Donald Trump, s-a arătat fericită de faptul că președintele interimar al României a fost atât de aproape de liderul american. În context, acesta l-a întrebat pe invitatul său dacă este vorba despre provincialism.
„Mi-ați luat cuvântul – voiam să folosesc provincialism. Da, totuși, despre asta este vorba. Despre o mentalitate provincială de băiat venit cu papornița la clasa a III-a la București. (…)
Deci despre asta este vorba. Este chiar această mentalitate care pe dumneavoastră și pe mine și pe alții ca noi care îi jenează. Îi jenează profund, îmi creează o stare de rușine, de jenă, de disconfort”, a precizat profesorul Adrian Severin.

Marcel Ciolacu a fost și el la Vatican
Continuând discuția despre funerariile de la Vatican, fostul ministru de Externe a precizat că, în perioada în care activa în funcție, a încercat să aplice o regulă pe care o împrumutase din ceea ce el numește „lumea civilizată”.
Concret, atunci când era vorba despre o manifestare diplomatică, la evenimente mergeau numai doar anumiți reprezentanți, nu toți de-odată. Profesorul Adrian Severin face referire la faptul că prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost prezent la funerariile de la Vatican împreună cu președintele interimar.
El a explicat că, indiferent de tipul evenimentului — fie înmormântare, aniversare sau zi națională —, nu era normal să fie prezenți simultan președintele, prim-ministrul, ministrul de Externe și alți membri ai Guvernului, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.
Adrian Severin a subliniat că exista o ierarhie a importanței evenimentelor, care trebuia respectată și reflectată prin nivelul oficialității delegației trimise.
„Vreau să vă spun că în perioada în care am fost ministrul de Externe am încercat să pun o regulă care nu era inventată de mine, era preluată din lumea civilizată. Și anume că la manifestări diplomatice trebuia să participe numai reprezentanți ai României la un nivel suficient.
Și o regulă fundamentală era că nu mergeau la același eveniment, fie că e înmormântare, fie că-i o aniversare, fie că-i ziua națională, fie că-i ce vreți dumneavoastră, nu mergea și președintele și prim-ministrul și ministrul de Externe și, mai știu eu, jumătate din Guvern, așa cum s-a încetățenit, în ultimii ani, când, la Ambasada Americii, de Ziua Națională, mergea președintele, prim-ministrul, jumate din Guvern, iar la alte ambasade, să spunem la China, era trimis un secretar de stat, la Rusia nu venea nici măcar directorul de spațiu.
Deci există, desigur, o ierarhie a importanței evenimentelor și această ierarhie trebuie respectată și ea se reflectă în importanța personalității care reprezintă statul”, mai spune profesorul Adrian Severin.
Întregul podcast poate fi vizionat pe canalul de YouTube „HAI România” sau accesând link-ul de mai jos.