„În urma tranzacţiei nu am încasat nicio sumă de bani, dar sunt mulţumită că am rezolvat problema creditului“, scria marţi Elena Udrea pe blogul personal. Ministrul contractase de la BRD în 2007, în plină explozie imobiliară, un credit în valoare de 3,29 mil. euro, pentru achiziţia acestui teren (vezi declaraţia de avere anexată). Planul de dezvoltare de pe acest lot, în suprafaţă de 5.963 mp, cuprindea cinci blocuri cu un regim de înălţime de două etaje, însă turnura luată de piaţa imobiliară a obligat-o pe Udrea să îşi „îngheţe“ proiectul. Terenul este înscris în Cartea Funciară cu numărul cadastral 25447 la adresa Strada Neajlovului, nr. 87-95. Loturile de teren din această zonă au un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 1,05.
Chiar dacă Elena Udrea a anunţat vânzarea terenului doar la începutul acestei săptămâni, contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat cu Alexandru Faur în data de 20 septembrie 2010, exact cu o săptămână după completarea ultimei declaraţii de avere, potrivit datelor înscrise în Cartea Funciară (vezi faximil mai jos) obţinute de Capital. În urma tranzacţiei, Elena Udrea a declarat într-un interviu pentru România Liberă că a vândut terenul „primului client care s-a interesat după ce presa a făcut tam-tam de creditul meu“ şi că nu cunoaşte cumpărătorul.
În data de 5 octombrie 2010 BRD a radiat şi ipoteca existentă pe acest teren, dovadă că împrumutul în valoare de 3,29 mil. euro a fost achitat. Alexandru Faur nu a făcut o afacere tocmai avantajoasă în condiţiile în care recent, potrivit unor surse din piaţa imobiliară, în apropiere de lotul soţilor Cocoş a fost vândută o parcelă de 2.000 mp cu 200 de euro/mp, un preţ maxim ce poate fi obţinut pentru această zonă.
Udrea mai deţine un proiect rezidenţial cu 12 locuinţe, amplasat pe strada Chopin nr. 9B, în cartierul Floreasca. Clădirea a fost finalizată în 2009 şi de atunci nu a reuşit să vândă decât cinci apartamente. Terenul pentru această construcţie l-a achiziţionat în 2006 de la omul de afaceri Gheorghe Stelian (32 de ani). Presa scria la acea dată că acesta din urmă cumpărase drepturile litigioase de pe teren pentru 10.000 de dolari şi l-a vândut ulterior familiei Cocoş pentru circa 900.000 euro.
Gheorghe Stelian a fost partener cu Alexandru Faur într-o tranzacţie din 2007, când au achiziţionat un teren de 8.100 mp de la Daniela Tonolla, moştenitoarea lui Maximilian Tonolla, unul dintre fondatorii Circului de Stat. Terenul este amplasat în zona Vatra Luminoasă din Bucureşti. Acest lot aparţinea Asociaţiei Nevăzătorilor din România, însă a fost oferit de Primăria Sectorului 2 în schimbul Parcului Circului, care nu putea fi retrocedat.