Anul 2018 va fi anul cu cele mai multe pagube plătite de firmele de asigurare pentru fermieri care au suferit pierderi din cauza diverselor tipuri de calamități.
Cele mai importante două societăți de asigurare din domeniu anunță creșteri de până la 150% a despăgubirilor, comparativ cu întregul an agricol 2016-2017.
Furtunile și inundațiile care au măturat România în perioada mai-august, inclusiv în perioada de recoltare a unor producții mari ca rapița sau grâul, sunt principalele vinovate.
" Până la 30 iulie 2018, Groupama Asigurări a achitat daune agricole de peste 4,6 milioane lei pentru anul agricol 2017-2018, respectându-şi angajamentul asumat de a fi alături de clienţii săi ȋn situaţiile neprevăzute şi asigurând astfel continuitatea activităţilor acestora. Despăgubirile acordate pentru acest an agricol sunt cu peste 150% mai mari față de cele pentru întreg anul agricol 2016-2017. Cele mai frecvente cauze care au provocat daunele au fost fenomenele de grindină, ploi torențiale, urmate de furtuni și vânt. Comparativ cu anul trecut, ȋn urma fenomenelor meteo extreme din această vară, cel mai semnificativ au crescut solicitările de plată pentru daune produse de ploi torențiale (cu aproape 60%) și grindină (cu aproximativ 50%), în timp ce solicitările pentru daune produse de furtună și vânt s-au menținut la un nivel constant. ", comentează, pentru Capital, Călin Matei, director general adjunct al Groupama, societatea cu cel mai mare portofoliu de asigurări agricole din România.
Despre amploarea pe care au luat-o fenomenele meteo în sezonul agricol care tocmai se încheie a vorbit și Dimitrie Muscă, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici, unul dintre cei mai mari agciltori din țară. Potrivit acestuia, pe ansamblul anului agricol, în anumite zone cultivate de cooperativa pe care o conduce, rata de calamitate a ajung să depășească 62%, ceea ce înseamnă că 62% din culturi au fost distruse complet, în respectivele zone.
"Am avut o calamitate pe 200 de hectare, în raport de 32%. Pe un an întreg am avut calamitate în raport de 62,6%. A fost o furtună puternică. Dar eu lucrez cu un asigurător foarte serioasă. Astăzi după amiază am fost calamitat. Am oprit procedurile, tot. I-am sunat, și a doua zi la 11 am avut trei inspectori de daună prezenți. Au făcut evaluarea, au făcut actele, au trimis mai departe și lucrurile au mers ca unse.", a exemplificat Muscă.
Furtunile și inundațiile au fost cel mai important factor care a provocat daune și în portofoliul celui de-al doilea mare jucător din domeniul asigurărilor agricole. " Condițiile meteo nefavorabile din ultima perioadă au afectat majoritatea culturilor agricole, iar asigurările de la Gothaer s-au dovedit încă o dată de folos în cazul acestor evenimentele neprevăzute, cum ar fi furtunile, ploile torențiale sau grindina, deoarece atât micii producători, cât și cei de talie mai mare care au avut o poliță agricolă de la Gothaer au beneficiat de suport imediat și asistență în caz de daună putând astfel, să își continue activitatea într-un timp scurt de la producerea evenimentului asigurat. Riscurile care au produs cele mai multe daune pe segmentul asigurărilor agricole au fost grindina şi ploaia torenţială, culturile cele mai afectate fiind cele de rapiță. În ceea ce privește repartizarea regională a pagubelor, majoritatea acestora au avut loc în județul Dolj, urmat de Constanța.", transmit, pentru Capital, reprezentanții Gothaer.
O singură furtună a distrus 3.300 de hectare asigurate, în 2018
Al doilea mare jucător din domeniu, compania germană Gothaer, a realizat, pentru Capital, și un calcul în ceea ce privește amploarea daunelor provocate de calamități anul acesta. Potrivit specialiștilor companiei, o singură furtună puternică provoacă daune pe o suprafață de 3.300 de hectare cultivate din portofoliul Gothaer. Prin comparație, întreaga suprafață a Insulei Mari a Brăilei, cel mai mare teren agricol din Europa, se ridică la circa 50.000 de hectare, ceea ce înseamnă că 3.300 de hectare ar însemna o daună de circa 6% din total.
" O analiză internă Gothaer relevă faptul că o singură zi de ploaie torențială a afectat în această vară aproximativ 3300 de hectare de culturi agricole asigurate, provocând daune în valoare de peste un milion de lei.", ne-au spus reprezentanții companiei.
Potrivit acestora, au crescut semnificativ nu doar sumele plătiteb efectiv ci și numărul dosarelor deschise sau avizate pentru plată."Gothaer a despăgubit deja peste 3,3 milioane lei pentru daunele produse in acest sezon pe segmentul asigurărilor agricole, acestea fiind plătite în mai puțin de o lună de la data constatării. Este de menționat și că valoarea daunelor agricole avizate la Gothaer până la acest moment este de aproape 16 milioane de lei. În ceea ce privește numărul dosarelor de daună avizate pe segmentul agro în primele șapte luni ale lui 2018, acesta este în creștere cu 28% față de aceeași perioadă a anului precedent. Lunile în care s-au înregistrat cele mai multe avizări au fost iunie, urmată de iulie, iar durata medie de plată s-a păstrat la maximum 4 zile (de la data depunerii ultimului document, până la data plății).", spune Alin Enescu, Director Departament Daune Gothaer Asigurări Reasigurări.
Șansă imensă ratată: fermierii puteau lua asigurare la o treime din preț
Din 2014 până acum fermierii au pierdut aproape 30 de milioane de euro anual din subvențiile de la UE, în ciuda faptului că asigurătorii au propus ca primele pentru asigurările agricole să fie subvenționate cu până la 65%. Până în 2020, România ar mai avea încă șansa să recupereze ceva.
În 2014, când a adoptat legislația pentru utilizarea fondurilor europene destinate agriculturii, România a ales să acceseze banii de la UE, alocați prin Politica Agricolă Comună (PAC) 2014-2020, prin înființarea unui fond mutual, care însă nu este funcțional nici acum.
Din 2014 încoace, în fiecare iarnă, pierdem ca țară 30 de milioane de euro. Avem 200 de milioane de euro pentru șapte ani și nu am încasat până acum nimic. S-au pierdut deja circa 70 de milioane de euro, dacă luăm în calcul și prima jumătate a lui 2016. Este nevoie urgentă de subvenționare a primelor de asigurare achiziționate de fermierii locali”, spunea Francois Coste, președintele Groupama, în urmă cu un an și jumătate. De atunci și până acum s-au mai pierdut 60 de milioane de euro.
Cum o altă posibilitate, în afară de cea a înființării unui fond mutual, prin care România putea lua banii europeni acordați pentru gestionarea riscurilor în agricultură era subvenția primei de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor, membrii Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare, UNSAR, au cerut repetat autorităților să modifice legislația, astfel încât asigurările agricole să fie subvențioate cu până la 65%, așa cum se întâmplă în Franța, Italia, Ungaria și Croația.
„Inițial s-a crezut că fondul mutual va funcționa, însă se pare că nu este așa. Subvenționarea primei de asigurare ar fi mai ușor de aplicat. vor avea costuri mai mici cu asigurarea, iar riscul de secetă ar deveni accesibil pentru ei, dacă ar exista subvenția. În prezent, asigurătorii refuză să preia riscurile de secetă, revărsări de ape și umiditate excesivă, din cauza suprafețelor mari afectate,probabilitatea de producere foarte ridicată și lipsa sistemelor de irigații.", a mai spus sursa citată.
Principalele riscuri asigurate de companii pe segmentul agricol sunt grindina, furtuna, incendiul, ploaia torențială, înghețul târziu de primăvară, înghețul timpuriu de toamnă, prăbușirea și alunecarea de teren cultivat. Suprafața arabilă la nivelul întregii țări se ridică la circa 7 milioane de hectare, însă potrivit asigurătorilor în jur de 3 milioane de hectare sunt asigurate, adică circa de 40%. Suma medie asigurată în sectorul agricol este de aproximativ 3.000 de lei, iar tariful poliței ajunge la 35 de lei pe hectar.